CímlapsztorikEgészségünk

Ezek a C-vitamin “aranybányái”: így erősítsd az immunrendszered

5 zöldség és gyümölcs, ami valósággal tobzódik a C-vitaminban.

Most különösen, de egész évben fontos, hogy erős legyen az immunrendszered, és ne legyen “rés a pajzson”.

Persze azt azért fontos tudni, hogy önmagában a rengeteg c-vitamin nem fog garantáltan megvédeni minden betegségtől.

Hirdetés

VISZONT – és ez a legfontosabb – az immunrendszered sokkal erősebb lesz.

A szervezeted pedig felkészülten várja az úgynevezett “betolakodókat”…

Pomeló

Elsősorban a citrusokra jellemző magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beiktatni étrendünkbe, de nem elhanyagolható magas kalcium- és a káliumtartalma sem.

Ez utóbbi tulajdonsága miatt az immunerősítés mellett kiválóan szabályozza a vérnyomást is.

Citrom

A legkisebb érték 38,1 miligramm/100 gramm, míg a legmagasabb 52,0 miligramm/100 gramm volt, ami azt jelenti, egy citrom fogyasztásával szinte fedezhető az ajánlott napi C-vitaminbevitel fele.

A napi minimális C-vitamin-szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut, ezt vedd figyelembe!

Homoktövis

A homoktövisben például 500-900 mg C-vitamin jut 100 grammra. Vagyis nagyon erős, ehhez képest a citrom fasorban sincs.

Nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. A csipkebogyóban közel 400 mg, melyet nyersen, teaként, vagy akár lekvárként is fogyaszthatunk.

Savanyú káposzta

A savanyú káposztában lévő „jótékony baktériumok”, azaz a már emlegetett probiotikumok találhatóak , amik egyfajta védővonalat hoznak létre a szervezetben, így megakadályozva, hogy bejuthassanak a baktériumok, és így a betegségek.

Hirdetés

Ráadásul nemcsak a megelőzésre jó, a betegségek kezelése során is hatékony extra segítség lehet!

Egy 2014-es kutatás beszámolója szerint a probiotikumokban gazdag ételek – mint a savanyú káposzta – , azaz az ételben lévő anyagok önmagukban képesek lehetnek kikúrálni.

Csipkebogyó

A csipkebogyó is különösen jótékony hatása főként a magas C-vitamin tartalmának köszönhető, tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a meghűlések esetén gyakran használatos citrom.

A C-vitamin pedig köztudottan növeli a betegségekkel szembeni ellenállóképességünket, ezért kiváló meghűléses betegségek ellen.

Ám a C-vitaminon túl cukrot, pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, illóolajat, cseranyagot, nyomokban karotint, B1-, B2-, K- és P- vitaminokat is tartalmaz.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!