CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Ezeket ne edd oltás után: felerősíthetik a tüneteket!

Kötelező olvasmány minden frissen beoltottnak vagy oltásra várónak!

Bizonyos ételek és italok fogyasztása csökkentheti a védőoltásokkal összefüggő esetleges mellékhatások rizikóját, illetve súlyosságát.

Érdemes ezekkel készülni a vakcinációra és az azt követő napokra!

Hirdetés

Mit együnk és igyunk oltás előtt és után?

Részesítsük előnyben a friss zöldségeket és gyümölcsöket, a sovány, fehér húsokat, a halat az egészséges zsírokat, olajos magvakat.

Kiemelkedően jótékony hatású például a mandula, a dió, az extra szűz olívaolaj, a bogyós gyümölcsök, a lazac, a makréla, a szardínia.

Ezek hosszú távon támogatják az immunrendszerünk működését, csökkentik a gyulladásos folyamatokat.

A sok feldolgozott, egészségtelen élelmiszer ezzel szemben az immunrendszer gyengüléséhez, a krónikus problémák rizikójának növekedéséhez, a gyulladások fellángolásához vezethet, sőt bizonyos tartósítószerek a védőoltások hatékonyságát is ronthatják.

Az egyik gyakori mellékhatás a hányinger és az émelygés lehet. Érdemes az oltás utáni napokra könnyen emészthető, semleges ételeket betervezni – a túl fűszeres és zsíros fogásoktól, a tejtermékektől inkább tartózkodjunk.

Jó választás lehet a banán, a főtt rizs vagy a főtt burgonya.

A gyömbértea régóta ismert az emésztésre gyakorolt pozitív hatásairól, évezredek óta alkalmazzák hányinger és más hasi panaszok kezelésére.

A zöldségekben is bővelkedő húsleves gyógyító hatásait kutatásokkal is igazolták: könnyen emészthető, segít pótolni a folyadékot, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Ha főtt hússal és tésztával együtt esszük, kifejezetten tápláló. Általában még azoknak is jól esik, akik egyébként nagyon étvágytalanok és gyengék.

Hirdetés

Az egészséges, változatos bélflóra közvetlenül és közvetve is hatással van az immunrendszerünkre.

Kutatások szerint a bélflóra kiegyensúlyozottsága a védőoltások hatékonyságát is befolyásolhatja.

Érdemes már egy-két héttel a védőoltás beadatásának időpontja előtt megkezdeni a bélflóra „erősítését”, és két hétig az oltás után is folytatni azt.

Fogyasszunk sok élelmi rostot, és együnk naponta fermentált ételeket, például joghurtot, kefirt vagy savanyú káposztát!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!