Tudomány

EZER évig is élhetünk: az ember genetikai működésének módosításával – állítják a tudósok

Döbbenetes áttörés előtt állunk. Akár 1000 évig is élhetünk hamarosan.

Meddig élhetnek az emberek?

Bár a várható élettartam jelentősen megnőtt az elmúlt évszázad során, nagyrészt a higiéniai feltételek és az orvostudomány javulásának köszönhetően.

Hirdetés

A vadászó-gyűjtögető populációkkal kapcsolatos kutatások azt sugallják, hogy azok az egyének, akik megúszták a betegségeket és az erőszakos haláleseteket, körülbelül a hetedik vagy nyolcadik évtizedüket élhetik meg.

Ez azt jelenti, hogy tipikus emberi élettartamunk statikus lehet: körülbelül 70 év, plusz egy évtized a fejlett orvosi ellátás és az óvatos viselkedés miatt.

Egyes genetikusok úgy vélik, hogy a körülbelül 115 éves szigorú határt az evolúció alapvetően beprogramozta genomunkba.

Más tudósok az öregedéskutatás vagy a gerotudomány gyorsan változó területén úgy gondolják, hogy sokkal tovább élhetünk.

João Pedro de Magalhães, az angliai Birminghami Egyetem Gyulladás- és Öregedéstudományi Intézetének molekuláris biogerontológiai professzora szerint az emberek 1000 évig is élhetnek.

Gondosan megvizsgálta a nagyon hosszú életű állatok, például a bálna (amely elérheti a 200 évet) és a vakondpatkány genomját.

Meglepő következtetése: ha a sejtek szintjén megszüntetjük az öregedést, az emberek egy évezredet is élhetnek – és akár 20 000 évig is.

Hogyan lehetséges? Ha az öregedés be van programozva, a tudósok elméletileg újraprogramozhatják sejtjeinket az öregedés szempontjából központi gének módosításával.

Ehhez olyan technológiára lenne szükség, amely jelenleg nem áll rendelkezésünkre, de Magalhães úgy gondolja, hogy létrehozható.

Hirdetés

Dédapja tüdőgyulladásban halt meg – ez volt a vezető halálok az 1920-as években. Amikor Magalhães gyermekkorában elkapta ugyanezt a betegséget, egy egyszerű adag penicillinnel meggyógyították.

Úgy gondolja, hogy a tudósok hasonló módon terápiákat fejleszthetnek ki az
öregedés ellen, ennek a törekvésnek szentelte most karrierjét.

“Be akarom csapni a halált,” – mondja nyersen.

Állatoknál 10-15 százalékkal meghosszabbítja az élettartamot, és emberi felhasználásra is
engedélyezett, például szervátültetettek számára.

Ennek vannak mellékhatásai. A sztatinokhoz hasonló gyógyszereket is ki fogunk kifejleszteni (naponta szedjük a szívbetegség kockázatának csökkentésére), amelyeket minden nap szedünk a hosszú élettartam érdekében.

Ha 10 vagy akár 5 százalékkal le tudná lassítani az emberi öregedést, az még mindig csodálatos lenne.

A rapamicin számos dolgot végez a sejtben, de sok hatása mellett lelassítja a növekedést és a sejtanyagcserét, ezért van hatással az öregedésre.

Tudjuk, hogy a százéves kor elérése többnyire genetikai okok miatt következik be.

A nagyon hosszú életű állatok genomját is szekvenálták, mint például a bálnáét, amely akár 200 évig is él.

De miben különböznek a génjeik a
miénktől, és mit tanulhatunk tőlük?

A különféle hosszú életű állatoknak, például a bálnáknak és az elefántoknak ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdeniük, mint például a rák, de különböző molekuláris trükköket alkalmaznak hosszú élettartamuk eléréséhez.

A bálnák esetében úgy tűnik, hogy sokkal jobb a DNS-javításuk. Egy másik nyilvánvaló példa a p53 gén, amely nagyon erősen kapcsolódik a rák elnyomásához.

Az elefántok ennek a génnek több másolatával rendelkeznek, ami ellenállóvá teszi őket a rákkal szemben.

Van néhány másik jelölt gén is, amelyet nem csak a bálnákban, hanem a rágcsálókban is felfedeztek, például a vakondpatkányban.

Az immunrendszer az öregedés megcélzása szempontjából alacsonyan lógó gyümölcs. Szisztémás hatásai vannak, és idővel csökken, ezért az olyan betegségek, mint a COVID, nagyon veszélyesekké válnak az idősek számára.

De vannak olyan specifikus szövetek, mint például a csecsemőmirigy, amelyeket megcélozhatunk a megfiatalítás érdekében.

Vannak olyan egereken végzett kísérletek, amelyek azt mutatják, hogy ha csak egy transzkripciós faktort (egy genetikai anyagra ható fehérjét) változtatunk, a csecsemőmirigy regenerálódik.

Elméletileg az ilyen radikális beavatkozásokkal – a genetikai “szoftverünk” újraírásával és az emberi biológia újratervezésével – az öregedés késleltetése vagy akár visszafordítása is lehetséges. Gyakorlatilag nehéz, de elméletben óriási lehetőség van benne.

Valójában évekkel ezelőtt végeztek néhány számítást, és megállapították, hogy ha meg tudnánk “gyógyítani” az emberi öregedést, akkor az átlagos emberi élettartam több mint 1000 év lenne. A maximális élettartam, a balesetek és az erőszakos halál nélkül, akár 20 000 év is lehet.

Ez soknak tűnhet, de egyes fajok már több száz évig is élhetnek – bizonyos esetekben több ezer évet is (például az üvegszivacs és a simatűjű szálkásfenyő).

Ha újraterveznénk biológiánkat, hogy megszüntessük a rákot, és elkerüljük genetikai szoftverünk káros hatásait, az egészségügyi előnyök elképesztőek lennének.

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!