Tudomány

Ezért van fokozott veszélyben a dohányosok tüdeje a koronavírus szempontjából

Ezt jobb, ha mindenki tudja!

Az új koronavírus a maga 90 nanométeres (ez 9×10-5 millimétert jelent, vagyis a milliméter százezred részét) átmérőjével vírusok kategóriájában a nagyobbak közé tartozik, de még így is elképzelhetetlenül parányi.

Cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, vagyis a levegőben utazva a fertőzött személy által kitüsszentett, kiköhögött „permetszerű”, apró részecskéken. Ám ha valaki a tenyerébe tüsszent, utána megfog valamely felületet, a vírus ott is vígan megül.

Hirdetés

Más megérinti, utána a szájához, orrához, szeméhez nyúl, máris kész a fertőzés.

Egyes felületeken akár 3 napig is elél egy korábbi kutatás szerint, amiről itt számoltunk be.

kiemelten fontos a rendszeres, alapos kézmosás és kézfertőtlenítés, jelentősen csökkenthető vele a vírus átadása. Illetve fokozottan figyeljünk megszokott, önkéntelen mozdulatainkra, ne nyúlkáljunk a szemünkhöz, szánkhoz, orrunkhoz.

Ez a három terület, ahol a vírus a nyálkahártyákhoz jutva megtapadhat, utóbbi két eset nem szorul magyarázatra, de kevésbé közismert, hogy a szem a könnycsatornák révén összeköttetésben áll az orral.

Ezért tapasztalhatja aki sír, hogy a könnyei után elered az orra is: lefolyik a könny.

A dohányosok már az első védvonalon gyengébbek…

A koronavírus tehát a testnyílásokon bejutva megtapad a nyálkahártyákon, amin a nyák folyamatosan csordogál „lefelé” a légutakon. Ha társul mellé akár egy enyhe nátha, allergia, fokozódik a nyákképződés, ez a folyamat is természetesen gyorsabbá és aktívabbá válik. Itt térünk ki először a dohányosokra.

A nyálkahártyákon úgynevezett csillószőrös hámsejtek alkotnak fizikai védővonalat, feladatuk a szennyezések, kórokozók kisöprése a külvilágba, még mielőtt túl mélyre hatolnának.

Úgy képzeljük el, mint a kefe szőreit kefélés közben, vagy a szélben hajladozó fákat.

Hirdetés

Dohányzás hatására azonban a csillószőrös hámsejtek lebénulnak, hajladozás helyett csak rogyadoznak, nem képesek betölteni funkciójukat. Így a dohányos a védelmi rendszer egyik nagyon fontos elemétől esik el

írja a 24.hu kérdésére egy tüdőgyógyász szakorvos.

Amint a koronavírus átjut a nyálkahártyán, befurakszik a sejtekbe, és arra „kényszeríti” őket, hogy sokszorosítsák RNS-ét és fehérjéit: sokszorosan újratermelteti magát, ha biztosan élőlényként tekinthetnénk a vírusra, azt mondanánk, szaporodik.

A vírusszám gyors ütemben növekszik, a vérárammal a test minden szegletét bejárják, de igazán ideális környezetet, az úgynevezett célszerveket a tüdő, a garat, vagyis a légzőrendszer részei jelentik számukra.

Ezért ide fókuszál az immunrendszer is, itt jelentkeznek a tünetek, más szervek sejtjeibe ha egy-egy vírus bejut, ott nincsenek meg a szaporodás, kórokozás feltételei.

Ezt fontos, hogy tartsátok észben, és juttassátok el minél több emberhez.

Ezzel ugyanis az életét is megmenthetitek.

Forrás: 24.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.