Tudomány

Fejlődésen ment át az omikron, kell a negyedik oltás: figyelmeztet a BioNTech vezére

Szerinte nincs mese, el kell fogadnia a társadalomnak, hogy évente oltakoznia kell, ha nem akar halálos kockázattal szembenézni. Az emberiség “szortírozása” zajlik…?

Ugur Sahin a Der Spiegel című német hírmagazin hírportálján közölt interjúban kiemelte, hogy az omikronnak több variánsa kering, és még nem világos, hogy melyik „érvényesül”, ezért azt sem tudni, hogy melyikhez kellene hozzáigazítani a vakcinát.

Ez azonban „nem újdonság, és kezdetben a delta esetében is így volt”

Hirdetés

– mondta.

Arra a felvetésre, hogy akár a következő változat is megjelenhet, mire elkezdik az omikronhoz igazított vakcina gyártását, elmondta:

Az év elején azért aggódott, hogy a meggyengült immunrendszerű embereknél „a vírusnak túl sok ideje lehet arra, hogy sok mutációt halmozzon fel és fejlődjön”.

Sahin kifejtette: úgy tűnik, hogy pontosan ez történt az omikronnal.

„Az emberek egy kis csoportjában a vírus hosszabb fejlődésen mehetett keresztül”, és ez „minden bizonnyal gyakrabban megismétlődik majd” – fogalmazott.

Vagyis ennek ha belegondoltok, sose lesz vége… – a szerk.

Ha az omikron szétterjed, az utána következő változatnak még hatékonyabbnak kellene lennie, hogy a vírus következő nemzedékévé válhasson, így pedig állandóan újabb kórokozóval kellene megbirkózni.

Ugyanakkor technikailag nem lenne gond egyszerre gyártani több fajta, a SARS-CoV-2 különböző változataira szabott vakcinát – fejtette ki a BioNTech társalapító-vezérigazgatója.

A VIZSGÁLATOK SZERENCSÉRE AZT MUTATJÁK, HOGY AZ OMIKRON CSAK EGY „RÉSZLEGESEN MENEKÜLŐ VÁLTOZAT, AMELY ELVILEG OLTÁSSAL ELLENŐRIZHETŐ”.

Hirdetés

Arra a felvetésre, hogy mindez azzal jár, hogy aki ezekben a hetekben kapja meg a harmadik adagot, vajon a jövő nyáron emlékeztető dózisra szorul-e majd, a biotechnológiai cég vezetője azt mondta, hogy:

Ez várhatóan így lesz, ha az omikron leváltja a deltát az uralkodó vírusváltozatok sorában, és a negyedik adag már egy új, az omikronhoz igazított vakcina lehet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.