CímlapsztorikÉrdekes világ

Felfedezték a bolygót, ami kiirthatja az életet a Földről?

Az emberiség sorsa végleg megpecsételődött?

Felfedeztek valamit, ami képes lehet a Földet kilökni a Naprendszerből

Egy Mars és a Jupiter között keringő földszerű bolygó képes lenne kilökni a Földet a Naprendszerből és ezáltal kiirtana minden életet

– erre jutott a UC Riverside-i Kaliforniai Egyetem kísérlete.

Hirdetés

A tudósok szerint rendkívül sokféle bolygórendszer van a galaxisunkban, és azon túl továbbá elég egy apró változtatás, hogy Naprendszerünk totális káoszba zuhanjon, elsöpörve minden életet a Földről.

Egy kísérlet során kiderítették, hogy egy a szóban forgó zónában keringő bolygó képes lenne világkatasztrófát előidézni az emberiség számára.

Ez az elméletileg létező bolygó feltehetően egy szuperföld vagy egy mini Neptunusz kellene hogy legyen, a Föld és a Neptunusz közötti tömegtartományban 17 földtömeggel.

Aggasztó felfedezés boríthat mindent?

A mi Naprendszerünk szerencsére egyikkel sem rendelkezik.

A kőzetbolygók (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars) és az óriás gázbolygók (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz) között van tehát egy „tömegrés”, amit nem tölt ki semmi.

A Mars és Jupiter között csupán egy aszteroidaöv található rengeteg kisbolygóval.

A szimuláció során egy olyan égitestet illesztett az aszteroidaöv helyére, amelynek tömege a Mars és Jupiter tömege közé esik.

Amint ez megtörtént, felfoghatatlan káosz szabadult el a Naprendszerben.

És a dolog lényege itt jön: egyesek szerint nincs kizárva, hogy van ott valami.

Hirdetés

A vaskalaposabb tudósok szerint csak VOLT ott valami, a nagyon régi időkben egy Föld-szerű kőzetbolygó, ami többször földtörténeti kihalást okozhatott a közelségével de nem lökte ki a Földünket a Naprendszerből.

Később ez a kőzetbolygó megsemmisülhetett, ennek maradványa lehet az aszteroida öv egyes teóriák szerint.

Egy másik, sokkal aggasztóbb elmélet az, hogy ez a bolygó még mindig létezhet, de több ezer éves a keringési ciklusa, ezért “jó ideje” nem találkoztunk vele.

Ezek persze csak elmélet, ugyanakkor azt a NASA sem zárta ki, hogy egyes csillagászati adatok és megfigyelések szerint a Naprendszer külső peremén létezhet egy nagyobb kőzetbolygó, több ezer éves keringési ciklussal.

Ha megvalósulna, a Föld kihalását idézné elő

Ez a fiktív bolygó pont akkora lökést ad a Jupiternek, ami elég ahhoz, hogy minden más bolygót destabilizáljon.

A káosz nagysága természetesen függ a Mars és Jupiter közé illesztett világ tömegétől és elhelyezkedésétől.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a Vénusz, a Merkúr, a Föld, a Mars, az Uránusz és a Neptunusz egyszerűen „kirepülne” a Naprendszerből.

Azonban a kisebbik rossz sem tűnik túl biztatónak az élet szempontjából; a Föld pályája annyira megváltozna, hogy az tömeges kihalásokhoz vezetne.

A tudósok szimulációja csak megerősítette azt a hipotézist, hogy a Naprendszerünk egyensúlya végtelenül törékeny, és rámutatott arra is, milyen kényes kozmikus egyensúly fenntartása szükséges a földihez hasonló élet megjelenéséhez.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.