CímlapsztorikÉrdekes világ

Ferenc pápa a Hősök terén egy hamis Istenről beszélt: Orbánnak és a magyaroknak üzenhetett

Tovább fajulhat a pápa és Orbán Viktor közötti ellentét minden látszat ellenére…?

Politikai áthallása is volt Ferenc pápa Hősök terei szentbeszédének, melyben a katolikus egyházfő valódi és hamis isteneink közötti különbségről beszélt…

„Mennyire más Krisztus, mint e világ hatalmas, győzedelmes és ajnározott messiásai!”

Hirdetés

– mondta Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti záróeseményén.

Sokakt szeirnt erősen érezhető volt a beszéd poltikai vonatkozása, felhangja is.

Vagyis ez egyfajta üzenet, ultimátum volt Ferenc pápától Orbán VIktornak címezve.

A Vatikán hivatalosan „budapesti és szlovákiai látogatásnak” nevezi ezt az utat, kifejezve ezzel, hogy Magyarországon a pápa nem hivatalos országlátogatáson vesz részt, kizárólag az Eucharisztikus Kongresszusra érkezik.

Sok politikai találgatás volt arról, hogy ez mennyire szól az Orbán-kormánynak.

A pápa társadalmi tanítása és hangsúlyai éles ellentétben állnak a magyar kormány fontos politikai üzeneteivel.

A pápa a migráció, a homoszexualitás és a szegénység kérdésében is határozottan „baloldali”, „progresszív” pozíciót képvisel az egyházon belül, többször nemet mondott a kerítésépítésre és a bezárkózásra, a befogadás elutasítására is.

Ez látványosan különbözik a magát kereszténydemokratának nevező, a kereszténység védelmére hivatkozó magyar kormány által használt nyelvtől, a kormányközeli média pedig időnként éles kirohanásokat produkált az elmúlt években a pápa ellen, Bayer Zsolt migránsozta, demens vénemberezte, kreténezte a pápát.

A jobboldali sajtó idén tavasszal hecckampányt kezdett amiatt, hogy anonim információk szerint a pápa Budapesten nem akart találkozni Orbán Viktorral.

Hirdetés

A szentmisén Ferenc pápa prédikációjában először arról beszélt, hogy magunkba kell néznünk, mit jelent nekünk Jézus és mit jelent az Isten. Mint az egyházfő kifejtette, ha erre választ adunk, mi is átmehetünk a tanítványi kapcsolat megújításán.

A pápa úgy fogalmazott, „mindig fenyeget a veszély, hogy az emberek és nem Isten elképzelése szerinti Messiást hirdetünk”’.

„A lényegi különbség a valódi Isten és az énünk istene között van. Mennyire messze áll Ő, aki csendben uralkodik a kereszten, attól a hamis istentől, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon és elhallgattassa ellenségeinket! Mennyire más Krisztus, aki egyedül a szeretettel áll elénk, mint e világ hatalmas, győzedelmes és ajnározott messiásai!”

„Isten útja távol áll minden kényszertől, magamutogatástól és diadalittasságtól, mindig a másik javát keresi, egészen önmaga feláldozásáig.

A másik oldalon viszont ott van az ”emberi gondolkodás„, a világ logikája, amely ragaszkodik a megbecsüléshez és az előjogokhoz, a kedvező megítélést és a sikert keresi. (…) Mennyire más Krisztus, aki egyedül a szeretettel áll elénk, mint e világ hatalmas, győzedelmes és ajnározott messiásai!”

Szerintetek ez tényleg egyfajta üzenet volt Orbán Viktornak?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.