CímlapsztorikÉrdekes világ

Ferenc pápa ki nem állhatja Orbán Viktort: áll a diplomáciai háború, botrány jöhet?

Ferenc pápa előzetes nyilatkozataiból nem az derül ki, hogy túlságosan lelkes, amiért találkoznia kellett Orbán Viktorral annak idején az Eucharisztikus kongresszuson…

A katolikus egyházfő azt választotta, hogy csak rövid időre állt meg Budapesten, mivel továbbra is jelentősek a nézeteltérések közte a magyar miniszterelnök között a migráció kérdésében

– írta a Le Monde akkoriban.

Hirdetés

Hozzátette: a pápa előzetes nyilatkozatából nem az derül ki, hogy túlságosan lelkes, amiért találkoznia kellett Orbán Viktorral.

Most ez azért merült fel újra, mert az újraválasztott Orbán útja a hírek szerint ismét Ferenc pápához vezet.

A politikus csütörtökön hivatalos látogatást tesz a Vatikánban, ahol magánkihallgatáson fogadja őt Ferenc pápa.

Erről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője számolt be szerdán. Szerinte ez lesz Orbán Viktor első hivatalos látogatása Ferenc pápánál.

Nagyon is közismertté vált az utóbbi években, hogy milyen feszültség van közöttük több kérdésben is.

Így a menekültek befogadása, a nacionalizmus vagy amiatt, hogy mennyire szabad a vallási kérdéseket politikai célokra felhasználni.

Korábban igencsak cifra dolgokat nyilatkozott, amikről lehetett már akkor tudni, hogy bár nem mondta ki a nevét, de Orbán Viktorra gondolt alatta.

Az egyházfő az Álmodjunk együtt – ösvény egy szebb jövőhöz című kötetben, amit Austen Ivereigh brit katolikus újságíróval közösen írt, a nyugati civilizáció szerinte legaktuálisabb kérdéseiről fejti ki az álláspontját.

A könyvben ilyen állítások szerepelnek:

Hirdetés

A migráció nem jelent fenyegetést a kereszténységre, csak azoknak az elméjében, akik ennek állításából hasznot akarnak húzni.

Ferenc pápa nem írja le konkrétan Orbán Viktor nevét, ám éles szavakkal ostorozza azt az Európában jelenlevő „nemzeti-populista fantáziát”, mely szerint a kereszténységet meg kell védeni olyan vélt ellenségektől, mint az iszlám, az Európai Unió vagy az ENSZ.

Ti mit gondoltok erről az egészről?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.