CímlapsztorikTudomány

Figyelmeztetés: 4 nap után ledönthet a legveszélyesebb koronavírus

A delta variáns tüneteiről és a lefolyásáról adtak ki közleményt a szakemberek, amit mindenkinek érdemes tudnia!

Gyorsabban terjed és allergiaszerű tüneteket is okoz a delta-vírusmutáns – írta pénteken a kormányzati tájékoztató portál, amely ismét kiemeli, hogy

A LEGNAGYOBB VESZÉLYBEN A MÉG BEOLTATLANOK VANNAK.

Hirdetés

Egész Európában és Magyarországon is már az új koronavírus delta-variánsa terjed.

Ezt a – korábban indiainak nevezett – mutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak.

A delta-vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz, megbetegedés esetén könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is.

A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért őket a védőoltás felvételére biztatják a kormányzati oldalon.

A delta-variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa-vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzők.

A korábbi változatokhoz képest a delta-variánssal történő fertőzés leggyakrabban fejfájást, torokfájást, orrfolyást, tüsszögést, hőemelkedést, bágyadtságot és levertséget okoz.

Továbbá a láz is gyakori tünet. Emésztőszervi panaszok – hányinger, hányás, hasmenés – is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok – fülzúgás, fülcsengés, szédülés – sem ritkák.

Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat, esetleg váladékozás megjelenése is.

Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Hirdetés

Az új koronavírus több mint másfél éve életünk része, látható, hogy a vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el.

A vírus és annak mutánsai ellen a megoldást a védőoltás jelenti

– hívták fel a figyelmet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.