CímlapsztorikÉrdekes világ

Figyelmeztetés: magasabb az agyi vénás trombózis kockázata az AstraZeneca oltás után

Német kutatók legfrissebb tanulmánya robbantotta a bombát. Reagáltak a hatóságok.

Esettanulmány jelent meg egy preprint szerveren, amely a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcina első adagja utáni egy hónap során bekövetkező agyi vénás trombózis és egyéb agyér-események gyakoriságát vizsgálja.

A lektorálás előtt álló tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az AstraZeneca után nagyobb az agyi vénás trombózis kockázata, főleg a nők esetében.

Hirdetés

Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakértő Facebook-csoportjában leírja, hogy a felmérésben szereplő 114 neurológiai osztály összesen 62 esetet jelentett: 45 agyi vénás trombózist, 9 primer iszkémiás szélütést és 4 primer agyvérzést, valamint 4 egyéb esetet.

Hatvanból 11 eset volt halálos kimenetelű. Az érintettek átlagéletkora 46,7 év volt, és a betegek 75,8%-a volt nő. Az eredmények azt mutatták, hogy

Az AstraZeneca vakcina után 53 eseményt jelentettek (85,5%).

A Pfizer/BioNTech vakcina után 9 eset fordult elő (14,5%).

A Moderna után nem jelentettek esetet.

Az agyi vénás trombózis egyhavi általános incidencia rátája az első oltás után 6,5/100000 személy-év volt és legmagasabb az AstraZeneca vakcina esetében: 17,9/100000 személy-év.

Az epidemiológiában incidenciának nevezik egy adott populációban adott időtartam alatt előforduló új esetek gyakoriságának mérőszámát.

Az agyi vénás trombózisban szenvedő 45 betegből 26 főnél (57,8%) a vakcina által kiváltott immun trombotikus trombocitopéniát nagyon valószínűnek értékelték, míg a többieknél kevésbé.

Mivel az össznépességben az agyi vénás trombózis előfordulási gyakorisága 0,22-1,75/100000 személy év, a szerzők szerint a kutatási eredmények arra utalnak hogy

Hirdetés

a kockázat az AstraZeneca vakcina esetében és különösen nőknél magasabb.

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány még nem lektorált, de mivel esettanulmányról van szó, nem valószínű, hogy a konklúzió nagyban változhat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.