CímlapsztorikTudomány

Földönkívüli DNS a Földön? Döbbenetes felfedezés, “sötét mikrobiom” van jelen a bolygónkon

A vizsgált genetikai anyag 9 százaléka jelenleg ismeretlen élőlényekből származik, amelyekről a kutatók azt állítják, hogy az úgynevezett „sötét mikrobióma” részei.

A kutatók így a „szokatlanul nagy arányú filogenetikai meghatározatlansággal” rendelkező mikroorganizmusokat nevezték el – magyarán nehéz őket elhelyezni az evolúciós leszármazási kapcsolatok modelljében.

Ismeretlen eredetű, a Földön nem ismert élőlények nyomait találták meg

A kutatók által „sötét mikrobiómnak” nevezett életre utaló nyomokat sikerült felfedezni.

Hirdetés

A hírek szerint eredetileg marsi érzékelőket teszteltek az Atacama sivatagban, amikor is bizarr és ismeretlen DNS-t találtak.

Az Atacama egy kavics- és homoksivatag Chile és Peru területén, az Andok és a Csendes-óceán között – az átlagos szélessége kevesebb mint 160 km, a hossza viszont 1000 km.

Ez a vilgá legszárazabb sivataga és alig van nyoma itt bármilyne életnek.

Az Atacama-sivatag ennek megfelelően régóta a marsi eszközök tesztpályája.

Egy friss ilyen teszt során azonban 9%-nyi olyan DNS-t találtak, ami teljesen ismeretlen itt a Földön…

A sötét mikrobióma rejtélye

A teszt során több érdekesség is kiderült – részben a sivatagról, részben pedig az érzékelőkről: a laborvizsgálatoknak megfelelően érzékeny eszközök szerint ez a viszonylag élettelennek vélt hely valójában rengeteg bizarr mikroorganizmusokat rejteget – olyan organizmusokat, amelyek közül néhányat a tudomány korábban sosem látott.

A genetikai anyag kilenc százaléka jelenleg ismeretlen élőlényekből származik, amelyekről a kutatók azt állítják, hogy az úgynevezett „sötét mikrobióma” részei.

A kutatók így a „szokatlanul nagy arányú filogenetikai meghatározatlansággal” rendelkező mikroorganizmusokat nevezték el – magyarán nehéz őket elhelyezni az evolúciós leszármazási kapcsolatok modelljében.

Ám ezen új, és nehezen besorolható organizmusokon kívül is akadtak extrém furcsa és nehezen azonosítható lények.

Hirdetés

A kutatók elmondása szerint az esetek felében nem tudták az adatbázisok alapján beazonosítani, hogy mivel is akadt dolguk.

Ezek egyes elméletek szerint ténylegesen nem kizárt, hogy földönkívüli életformák nyomai.

Egy biztos: ők alkotjáka sötét mikrobiomot.

Ez a kifejezés lényegében azokra a mikroorganizmusokra vonatkozik, amelyeket a tudósok genetikai szekvenálással ugyan kimutatnak, de nem tudják meghatározni, pontosan mik is valójában.

Még belegondolni is félelmetes és egyben izgalmas, hogy ilyen ismeretlen, kvázi akár földönkívüli eredetű organizmusok vannak jelen a bolygónkon, melyek a kutatók számára is sötét foltok a tudományban.

Nem kizárt, hogy a Marson most is van élet, döbbenetesek ugyanis az eredmények

Az eszközökről viszont az derült ki cserébe, hogy bár a minták számtalan életre utaló nyomot tartogattak – az eszközök nem voltak elég érzékenyek ezeknek az érzékeléséhez.

Mindez alapján tehát akár az is lehetséges, hogy bár van valamilyne szintű élet a Vörös bolygón, de a jelenleg eszközeink ott sme képesek ezt kimutatni.

Ez jelentős fordulatot eredményezhet a közeljövőben a mars kutatása terén is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.