Címlapsztorik

Putyin szerint Kárpátalja ősi orosz föld: kárpáti köztársaságot akar belőle?

Ki mit szól ehhez? Így kezdődött Ukrajnával is…? Ha ez így megy, hamarosan mi jövünk? Most akkor “hol a határ” bármilyen értelemben is?

Az orosz elnök úgy látja: a Nyugat most erővel valósítja meg azon régi törekvését, hogy leválassza Ukrajna történelmi földjét Oroszországról – véleménye szerint erre szolgált századokkal ezelőtt a Nyugat-Ukrajna feletti osztrák–magyar, illetve lengyel uralom is.

Az orosz elnök arról beszélt: harc folyik a történelmi területeikért, az orosz emberekért. Hozzátette:

Hirdetés

Oroszország a „történelmi határaiért” harcol.

Azt azonban, hogy ezek a történelmi határok hol is húzódnak, arra az orosz történelem ismeretében csak nehezen tudnánk válaszolni, s így lehetnek ezzel maguk az oroszok, azok ellenfelei és történelmi áldozatai, alávetett szomszédnépei is.

Putyin egy 2021-es, még a nyílt ukrajnai háború előtt közölt, a Kreml honlapján angolul is megjelent cikkében részletes történelmi okfejtést közölt az oroszok és ukránok közös történetéről.

Ebben az írásában Putyin szerint a II. világháborúban Kárpátalját „felszabadították” a szovjet seregek. Kárpátalja akkoriban Trianon után néhány évig újra Magyarország területe volt.

Putyin erről azt írja, hogy a helyi ruszinok önálló „kárpáti köztársaságként” akartak a Szovjetunióhoz csatlakozni, de nem ez történt, hanem Ukrajnához kerültek.

Az orosz elnök szerint a modern Ukrajna teljes egészében a szovjet korszak terméke.

Kárpátalja még egy helyen kerül elő Vlagyimir Putyin értekezésében – ahol kifejti, hogy Lengyelország 18. századi nagyhatalmi felosztásával (amikor Poroszország, Ausztria és Oroszország egymás között feldarabolta a korábbi hatalmas királyságot,

és Moszkva vette magához Varsót és a lengyel centrumrégiót) „ősi orosz földeket” szerzett vissza az Orosz Birodalom – de nem az összeset arrafelé.

Szó szerint idézve Putyin ezt írja:

Hirdetés

A Lengyel–Litván Unió felosztása után az Orosz Birodalom visszanyerte a nyugati ősi orosz földeket, Galícia és Kárpátalja kivételével, amelyek az Osztrák Birodalom és később az Osztrák–Magyar Monarchia részei lettek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!