Tech-KütyükTudomány

Földönkívüli létformákra vadászik a NASA egy speciális szerkezettel

Ez lehet minden idők legizgalmasabb expedíciója. A küszöbén vagyunk valaminek a felfedezéséhez, ami az egész életünket megváltoztatja.

A NASA legizgalmasabb küldetését készítik elő

A NASA talán történetének egyik legkomolyabb vállalkozásába kezdett. Egy olyan vállalkozásba, mely egy expedíció keretében fog hamarosan megvalósulni.

Egy speciális szerkezettel fognak ugyanis idegen organizmusok után kutatni.

Hirdetés

A szerkezetet pedig már most tesztelni kezdték az Antarktisz jege vizeinek legmélyén.

Ez lehet a kulcs annak, hogy az elkövetkező években ezt a szerkezetet a Naprendszer egyik bolygójának holdjára küldjék, ahol feltárhatja a földönkívüli életet.

A Jupiter egyik kísérőjén ugyanis jó eséllyel élet van, méghozzá a kemény és vastag jégfelszín alatti kásás óceánban.

Az Európa és Enceladus jégrétege alatti földönkívüli életformák

A tudomány és a NASA adatai a jelen állás szerint azt mutatják, hogy ezen a két holdon komoly eséllyel fognak földönkívüli életre bukkanni.

Ez óriási jelentőséggel bírna, mivel az idegen lényekre nem egy messzi galaxisban, hanem itt, a Naprendszeren belül bukkannánk.

Ez pedig újraértelmezésre kényszerítene minket mindennel kapcsolatban, amit addig a kozmoszban rejtőzködő idegenekről tudunk.

Régóta sejtik, hogy a két említett hold jégpáncélja alatt folyékony óceánok vannak. Mind az Enceladuson, mind pedig az Európán észleltek már hatalmas gázkitöréseket, melyekben vízgőzt mértek.

Már csak az a kérdés, hogy ez a víz vajon tartalmaz-e szerves anyagot, és mit találnának a jégfelszín alatt.

Speciális tengeralattjáró, egy idegen világban

A NASA közleménye szerint a tengeralattjárót az antarktiszi Casey kutatóállomásra szállítják (ezt Ausztrália működteti). Itt a kutatók lyukat fúrnak a jégbe, és BRUIE-t beleeresztik a vízbe.

Hirdetés

Ezután teszteket futtatnak majd le, és elvégzik a szükséges módosításokat is, hogy az egység akár hónapokon át működőképes maradjon.

Andy Klesh, vezetőmérnök szerint egy hasonló egység számára a legnagyobb kihívást a vízalatti áramlatok jelentik.

Ezek ugyanis könnyen hozzácsapják a tengeralattjárót a jéghez, amely így sérül, vagy pedig, hogy ezt elkerülje, túl sok energiát használ fel ahhoz, hogy megőrizze a helyzetét.

A BRUIE viszont a felhajtóerő segítségével mintegy a jéghez horgonyozza magát, és az áramlatok többsége nem árthat neki.

Rejtély, hogy mire bukkannak majd

Egyelőre nehéz megjósolni, hogy mire fognak bukkanni majd a NASA expedíció keretében.

A legvalószínűbb elmélet az, hogy a jégréteg alatt egyszerűbb mikroorganizmusok lehetnek, de nem kizárt, hogy puhatestű, halszerű élőlények is kifejlődhettek “odalent”.

Minél fejlettebb lényeket találnak evolúciós szempontból majd, annál jobban újra kell értékelnünk az idegen élethez való viszonyunkat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!