CímlapsztorikTudomány

Fontos dolog derült ki a vakcinák kockázatairól: erről mindenkinek tudnia kell

A gyártó kiadta a közleményét.

“Az elmúlt évtizedekben mindannyian szedtünk aszpirint fej-, vagy izomfájdalmakra. Ennek a gyógyszernek a súlyos bélvérzést kiváltó kockázata sokkal magasabb, mint amiről most itt beszélünk”

– fogalmazott Collins.

Hirdetés

A szakember szerint “körülbelül ezerszer ritkábban történik meg” a Janssen vakcina miatti vérrögképződés, mint az aszpirin kiváltotta esetleges problémák.

Collins hangsúlyozta: a véralvadási problémák “félelmetesnek” tűnhetnek, de a Covid-19 elleni oltás mellékhatásai alacsonyabb kockázattal járnak, mint egyes vény nélkül kapható gyógyszereké.

“Ijesztőnek hangzik, de valaki kiszámolta, hogy kevésbé valószínű, hogy egy Johnson & Johnson vakcinával beoltott nőnél vérrögképződés alakul ki, mint hogy jövőre villámcsapás érje”

– fogalmazott a szakember.

Az igazgató egyetértett a szövetségi egészségügyi szabályozók döntésével, miszerint az Egyesült Államokban korlátozások nélkül folytathatják a Janssen-vakcina használatát. “Azt gondolom, hogy ez volt a helyes döntés” – fogalmazott Collins. A szakember azt mondta: “egyértelmű, hogy az oltás előnyei jelentősen meghaladják a kockázatokat.”

A szövetségi egészségügyi tisztviselők, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC), valamint az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatalának (FDA) szakemberei egy átfogó vizsgálat után

A CDC és az FDA szakemberei bejelentették, hogy a jövő hét elejéig oktatási és kommunikációs anyagokat, valamint frissített betegtájékoztatókat tesznek közzé.

Azt javasolják, hogy aki az oltást követő három héten belül súlyos fejfájást, hasi fájdalmat, lábfájdalmat vagy légszomjat tapasztal, forduljon orvosához.

A Johnson and Johnson szintén frissíti az oltóanyag címkéjét, amelyen figyelmeztetik majd az embereket a vérrögképződés ritka kockázatára.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban a múlt hét óta szüneteltették a Johnson & Johnson vakcina használatát, miután az amerikai vállalat szérumjával beoltott emberek milliói között akkor hat olyan eset volt, amikor vérrögképződés alakult ki.

Mindannyian 48 év alatti nők voltak és az egyikük meghalt.

A vizsgálatok megállapították, hogy azóta – 7,5 millió oltás beadása után – ez a szám 15-re nőtt és közülük 3-an vesztették életüket.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden jelentette be: rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.