CímlapsztorikEgészségünk

Forradalmi felfedezés a rákkal kapcsolatban: képesek önpusztító módba kapcsolni a tumorsejteket!

Egy japán orvosok által végzett kutatás fordulatot hozhat a gyilkos kór kezelésében.

Japán orvosok és kutatók egy gombákból származó szintetikus anyagot készítettek, mellyel egy hiányzó gént tudtak újraaktiválni, ezáltal a daganatos elváltozásokat okozó sejteket önpusztító módba tudták kapcsolni.

Amint a sejtjeink beteljesítették a feladatukat és az életük végéhez közelednek, egy előre programozott elmúlási fázison mennek keresztül, amit apoptózisnak hívnak

Hirdetés

– ekkor lényegében megtisztítják az utat a frissebb és egészségesebb sejtek előtt.

Ha azonban genetikai mutációk lépnek fel, akkor a ráksejtek ezt a szakaszt el tudják kerülni, így felszaporodhatnak és tumorokat alakíthatnak ki.

Ennek a mechanizmusnak a megcélzása és az apoptózis elősegítése a ráksejtekben komoly kutatási területét jelenti a mai orvostudománynak.

Az olívaolajban és hasonló természetes anyagokban található sókkal való lemosási technikákon kívül az Ascochyta nemzetségbe tartozó gombák szintén hozzájárulhatnak e folyamat létrejöttéhez.

Az úgynevezett FE399 kémiai anyag gombákból történő kivonása sajnos komoly mellékhatásokkal rendelkezett.

A Tokiói Egyetem szakemberei viszont egy újabb metódussal mesterséges úton állították elő ezt a molekulát, amelyből eltávolították a kártékony komponenst, ezáltal akár tömeggyártásba is kerülhet a jövőben.

“Egy olyan elegyet szerettünk volna megalkotni, amellyel a vastagbélrákot tudtuk volna kezelni az FE399 szintézisével

– mondta Sina Iszamu, a tanulmány szerzője.

A kutatócsapat a gombafonalakban található anyag összetételének komplex struktúráját kezdte el először elemezni.

Hirdetés

A hosszú próba-szerencse elvén történő kísérletezések során végül három érdekes foltot véltek felfedezni, melyek éppen ugyanúgy viselkedtek, mint az FE399.

Bár még további analízisekkel bizonyítaniuk kell a szintetikus változat hatékonyságát, a tudósok rendkívül bizakodóak a felfedezésükkel kapcsolatban.

“Reméljük, hogy ezzel az új anyaggal eddig elképzelhetetlen opcióval szolgálhatunk a vastag- és végbélrákban szenvedő páciensek számára, ezáltal javíthatjuk a kórlefolyást és az életminőségüket egyaránt”

– zárta gondolatait Sina professzor.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.