Tech-Kütyük

Forradalmi: gondolataival irányított egy exoskeletont, újra járni tudott a lebénult férfi – videó

Éveken belül megtörténhet az ember és a gépek eggyé válása egy nemes cél érdekében?

A Grenoble Egyetem kutatói a Clinatec orvosbiológiai központ együttműködésével valóra váltottak egy csodát.

Egy olyan csodát, ami a teljesen vagy részben lebénult emberek életét változtathatja meg örökre. Emellett forradalmasíthat rengeteg területet, hiszen az exoskeleton, amit létrehoztak, sok más feladatra alkalmas lehet.

Hirdetés

A Lancet Neurology tudományos folyóiratban számoltak be róla, hogy egy teljesen lebénult férfi a gondolataival volt képes irányítani ezt a fémvázas testet, azaz exoskeletont.

Ezzel pedig gyakorlatilag pillanatok alatt újra járni tudott.

Az eseményről videót is közöltek, mely azóa bejárta a világot.

A 30 éves fiatal férfi, aki egy 4 évvel ezelőtti balesetben mind a négy végtagjára lebénult, sikeresen megtett már jó pár lépést a testén viselt szerkezet segítségével.

Kissé nehézkesen bár, de képes volt kezeit, lábait is mozgatva előre haladni.

A paralízises férfi mozgását lehetővé tevő eljárás lényege az a két implantátum, amit műtéti úton ültettek a koponyájába, és amik az agykéreg bizonyos területeit lefedik.

Az egyenként 64 elektródát tartalmazó implantátumok a mozgásért felelős agyterületek aktivitását érzékelik és közvetítik az agyhullámokat olvasni tudó számítógépbe, ami aztán a 65 kilogrammos fémvázat mozgatja.

Sokak szeritn ez lehta jövője a robotikának, és elhozhatja azt a váltást, amikor az emberek összeolvadhatnak a gépekkel is.

Ez ugyanis az emberek egy olyan generációjának megszületését eredményezheti majd, akik ily módon, gépekkel szimbiózisban lesznek képesek teljes életet élni.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!