CímlapsztorikÉrdekes világ

„Ha nem súlyos, akkor feküdd ki otthon” – csúcsokat döntenek a járványszámok, mégis lazít Európa

Szándékosan ráeresztették a vírust a társadalomra…?

Norvégiában, Finnországban és Dániában is magas a koronavírus-fertőzöttek száma, mégis megszüntették a korlátozások nagy részét. Ausztriában egy hibrid megoldást választottak, Franciaországban feltételekhez kötötték a lazítást, míg Svédországban még kivárnak.

Elsőként Anglia enyhített, megszüntette a kormány a maszkviselési kötelezettséget a közösségi intézményekben, és a boltokban is. Hollandia is gyorsan reagált, pedig ott az omikron rohamos terjedése miatt kivételesen szigorú intézkedéseket hoztak, decemberben még kijárási tilalmat is bevezettek.

Hirdetés

Az országban újranyithattak a kávézók, éttermek, bárok, mozik, múzeumok, sportstadionok.

Ezt követően Finnország jelentette be, hogy februárban feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásait.

Ez nem teljes nyitást jelentett, az éttermek este kilencig tarthatnak nyitva, és este nyolc óráig szolgálhatnak fel alkoholt.

Dánia viszont tovább ment: eltörölték a maszkviselési kötelezettséget, mindezt úgy, hogy a napi fertőzöttek száma továbbra is 10 és 20 ezer között mozog.

A nagyrendezvényeket zavartalanul megtarthatják, és az éjszakai szórakozóhelyek is újranyithatnak. Ugyanakkor az oltatlanokra vonatkozó bizonyos szabályok továbbra is hatályban maradnak.

A lakosság nagy része Dániában be van oltva, az emberek már úgy tekintenek a koronavírus-fertőzésre, mint egy influenzára.

Azt az elvet követik, ha nem súlyos, akkor feküdd ki otthon.

Miután lépett a két északi ország, Norvégia is bejelentette, hogy azonnali hatállyal eltörlik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások túlnyomó részét.

Lényegében annyi maradt meg a korlátozásokból, mint ami Magyarországon van érvényben november óta: maszkot kell viselni a tömegközlekedésen és az üzletekben.

Hirdetés

Az omikron variánssal kapcsolatban több kutatás is arra jutott, hogy enyhébb tüneteket okoz, de az oltások kulcsszerepet játszanak abban (mint eddig az összes koronavírus-változat esetében is), hogy kórházi ellátás nélkül át lehessen vészelni a betegséget. Így állhatott elő az a furcsa helyzet, hogy csúcsokat dönt a fertőzöttek száma, mégis enyhítenek a korlátozásokon.

A kormány szerint a korlátozások megszüntetését az omikron variánsnak az egészségügyi ellátórendszerre gyakorolt korlátozott hatása indokolja.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.