CímlapsztorikÉrdekes világ

Háború: az USA beavatkozását kári Ukrajna – végzetes konfliktus pattanhat ki a szomszédban?

Az orosz esze teljesen elment – állítják, és azonnali beavatkozásra szólították fel Angela Merkelt és Joe Bident.

Ukrajna pénteken arra kérte az Egyesült Államokat és Németországot, hogy léptessenek életbe szankciókat a Gazprommal szemben, ugyanis az óriáscég fegyverként használja az energiát

– számolt be róla a Reuters.

Hirdetés

Kijev azt követően nyilatkozott, hogy Moszkva leállította a Magyarországra szállított orosz földgáz ukrajnai tranzitját.

A magyar és az orosz fél néhány nappal ezelőtt írta alá azt a tizenöt évre szóló megállapodást, amely páratlan diplomáciai bonyodalmakhoz vezetett a magyar–ukrán kapcsolatokban.

A Gazprommal kötött szerződés értelmében az évi 4,5 milliárd köbméter orosz gáz ugyanis október 1-jétől már nem Ukrajna felől, hanem nagyrészt a szerb–magyar interkonnektoron át érkezik Magyarországra.

Ráadásul Ukrajna eddig Magyarországról vásárolta a gázt, a szállítás azonban csak virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét.

Amerika régóta ellenezte a Németországot Ukrajna kikerülésével orosz gázzal ellátó vezetéket, miközben Angela Merkel kancellár szeptemberi távozása előtt a vezeték ügyének lezárását legfontosabb politikai céljának tekintette.

A megállapodás napokkal Merkel utolsó hivatalos washingtoni látogatása után született meg.

Amennyiben Oroszország megpróbálja fegyverként használni az energiát, vagy újabb agressziót követ el Ukrajna ellen, Németország nemzeti szinten válaszlépéseket foganatosít, ezzel egyidejűleg pedig hatékony európai szintű intézkedéseket fog szorgalmazni, beleértve a szankciókat is, hogy korlátozza az Európába irányuló orosz exportot az energiaágazatban, beleértve a gázt is és/vagy más gazdaságilag releváns ágazatokban

– állt a közös német-amerikai nyilatkozatban.

Az alku részeként Németország vállalta, hogy aktívan gondoskodik arról, hogy Moszkva és Kijev meghosszabbítsa a gáztranzit-megállapodást.

Hirdetés

A Kreml ezt direkt csinálja. Ez nem csupán kardcsörtetés, ez egyértelműen a gáz fegyverként való használata.

Az Egyesült Államok és Németország közös nyilatkozata szerint ha a Kreml az energiát fegyverként használja, azt arányos válaszlépés fogja követni. Most arra várunk, hogy szankciókat vessenek ki az Északi Áramlat 2 üzemeltetőjére, ami a Gazprom száz százalékos tulajdonában van

– nyilatkozta Jurij Vitrenko.

Ennek már a fele sem tréfa tehát, hanem ez már egy hadviselés.

Egyelőre még nem fegyverrel, de az erőforrásokkal…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.