CímlapsztorikÉrdekes világ

Tízezres fertőzésszám, magas halálozás és lezárások jönnek Magyarországon novemberben!

Nincs mese, kész vége! Újra szükség lesz a maszkokra és a drákói szigorra?

Lezárások jönnek és teljes szigor, magas fertőzés és halálozási számokkal?

Az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szervezet matematikai modelljei szerint november végén lehet a negyedik hullám járványcsúcsa Magyarországon. Ekkorra napi 25 ezer körüli tényleges fertőzésszámot sem zárnak ki. Január 1-ig összesen több mint 36 ezerre ugorhat az áldozatok száma.

2020 október 21-én megjelent elemzésükben november 27-re 115 fős napi halálozással számoltak, ami akkor telitalálat volt. Viszont azt is érdemes megemlíteni, hogy a második hullám tetőzésére 145-150 fő közötti halálozást vetítettek előre, amit a valóság – noha időközben korlátozásokat vezetett be a kormány – felülmúlt: december elején 190 életet is követelt a koronavírus egyetlen nap alatt.

Hirdetés

Borús kép a Magyarországon várható negyedik hullámról

Ha valamilyen külső tényező miatt – például romlik az emberek fegyelme, kevesebben figyelnek a távolságtartásra – egy ennél is rosszabb forgatókönyv valósulna meg, akkor még az lehet valószínű, hogy a negyedik hullám tetőzése pont a karácsonyi időszakra (december 23-25.) esne, amikor akár 230-231 fős napi halálozási adat is elképzelhető.

Ez ha kicsivel is, de elmaradna a 2021 márciusában és áprilisában látott 250-et is meghaladó adattól.

Viszont 2022. január 1-ig a jelenlegi állapotok alapján végzett számítások alapján az összes áldozat száma 36 429 főre emelkedhet.

Újra jönnek a maszkok és a lezárások?

A fő kérdés persze az, hogy mi várható a kormány bejelentések frontján.

A kormány bár többször hangoztatta, hogy lezárások nem lesznek, ha mégis sok oltott is ugyanúgy kórházba kerül – vannak arra utaló statisztikák hogy majdnem 50-50 százalékban vannak a kórházakban oltotta és oltatlanok – akkor ez változhat.

Orbán Viktor azt is kijelentette, hogy elsősorban és első körben az oltatlanok szembesülhetnek komolyabb korlátozásokkal, ha súlyosbodik a helyzet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.