CímlapsztorikEgészségünk

Halálos gyom, mégis fiatalodunk és gyógyulhatunk tőle – ki az aki felismeri?

Jó, ha távolról elkerüljük, azonban a tudósok most megdöbbentő hatásaira derítettek fényt.

Ha kirándulunk, az a legjobb, ha jó távolról elkerüljük.

Míg a furcsa kinézetű tüskés bokraival nem tűnik különösebben halálosnak, ez a növény egy igazi gyilkos.

Hirdetés

2007-ben 76 falusi beteg betegedett meg Banglades északkeleti részén, miután elfogyasztották a növény palántáit, és negyedük meg is halt.

A palántákban és bokrokban jelenlévő toxin, a karboxi-atraktilozid hányingert, szívdobogásérzést, álmosságot, hallucinációkat és több szervi működési zavart okozhat, ami halálhoz vezethet.

Egy új kutatás kimutatta, hogy a bojtorján szerbtövis növény termése – tudományosan a Xanthium strumarium – antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket az emberek hatékonyan használhatnak bőrvédőként.

A dél-koreai Myongji Egyetemen végzett kutatások részletesen bemutatták:

Hogy a szöveteken és sejteken végzett klinikai vizsgálatok során a szerbtövisből kivont és izolált vegyületek hogyan csökkentették az UVB-sugárzás okozta károsodást, felgyorsították a sebgyógyulást és serkentették a kollagéntermelést.

“Azt találtuk, hogy a szerbtövisben megvan a potenciál a bőr védelmére és a kollagéntermelés fokozására,”

– mondta Eunsu Song, a Myongji Egyetem doktorjelöltje.

“Ebben a tekintetben vonzó összetevője lehet krémeknek vagy más kozmetikai formáknak.

Valószínűleg szinergikus hatást fejt ki, ha más hatásos vegyületekkel, például hialuronsavval vagy retinsavval keverik az öregedés ellen.”

Hirdetés

A növényt évezredek óta használják a hagyományos kínai gyógynövénygyógyászatban, a fejfájástól a gombás fertőzésekig mindent kezelnek vele.

A tudósok azóta körülbelül 170 vegyületet azonosítottak az orvosi kutatásban való felhasználásra.

“A szerbtövisben található egy mérgező összetevő, a karboxi-atraktilozid is, amely károsíthatja a májat,” – mondta Song.

“A szebtövis kozmetikai szerként mutatott potenciált a kollagénszintézis fokozásával; magasabb koncentrációk mellett azonban negatív eredményeket mutatott.

Ezért a megfelelő koncentráció megtalálása nagyon fontosnak tűnik, és kulcsfontosságú lenne a szerbtövis-kivonatok kozmetikumokban való kereskedelmi forgalomba hozatalához.”

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!