CímlapsztorikEgészségünk

Halálra éheztetnék a rákos sejteket kutatók: forradalmi megoldás számolhat le a rák korával!

A Kaliforniai Egyetem kutatói újfajta megközelítéssel próbálkoznak a rák gyógyításával kapcsolatban:

Megakadályoznák a mitokondriális anyagcserét, azaz elvágnák a rákos sejteket a tápláléktól, ezzel gyakorlatilag halálra éheztetnék őket

– írja az EurekAlert.

Hirdetés

A Science Signaling tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez egy teljesen új megközelítés, pontosan azért, mert

gyakorlatilag elvágja a tumorsejtek szaporodási és táplálkozási útvonalát.

A jelenlegi rákterápiák, bár nagyon változatosak, jellemzően a sejtek génjeit támadják, és azt érik el, hogy ne tudjanak tovább szaporodni.

Az amerikai kutatók módszere viszont megakadályozza a sejtet abban, hogy energiát nyerjenek, és rendesen el tudják végezni a biológiai funkciójukat.

A hatóanyagot a munkához a tengeri szivacsokból kinyert Xestospongin B nevű molekula adja, ami gátló hatást gyakorol az inositol-trifoszfát (IP3) receptorokra.

Ezek a receptorok az úgynevezett endoplazmatikus retikulumon (ER) találhatók, ami egy sejtszervecske, és a fő feladatai közé tartozik a molekulaszállítás és -tárolás, a lipidek, fehérjék és nukleinsavak szintézise.

Kiderült, hogy az XeB képes gátolni a kalciumion-transzportot az ER-ből a mitokondriumokba, ami elengedhetetlen a sejteknek a túlélést biztosító energiatermeléshez.

Egészen pontosan a molekula egy olyan anyagcsere-folyamatot gátol, amit a rákos sejtek kifejezetten szeretnek, és jól fejlődnek általa.

Bár ez az energiaelvonási folyamat az egészséges sejtekre is hatna, a rákos sejteket rosszabbul érintené, mivel nekik több energiára van szükségük a túléléshez és osztódáshoz

Hirdetés

– írja a közlemény.

A normál sejtek túlélik ezt az energiastresszt, és helyrejönnek, csak a beteg sejtek pusztulnak el.

A kutatók megjegyezték, hogy a felfedezésük később, további kutatások után fontos részét képezheti az újfajta rákterápiáknak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.