Érdekes világ

Évekkel a rák megjelenése előtt jelzi a betegséget egy vérteszt: meg lehetne előzni minden beteg halálát!


“Négy évvel az előtt, hogy ezek az emberek besétálnak a kórházba, a vérükben már ott vannak a rákos megbetegedés jelei…” Forradalmi változást hozhat egy teszt, ami egyszerű, olcsó, és időben el lehet csípni vele a betegség valamennyi fajtáját.

Évekkel a tünetek megjelenése előtt kimutatta a tumor jeleit szinte az összes, később rákos megbetegedéssel diagnosztizált alanynál egy amerikai kutatók által kifejlesztett vérteszt, a PanSeen

– derül ki a Nature Communicationsben a héten megjelent tanulmányból.

Hirdetés

A több mint tíz éven át zajló kutatásban több mint 120 ezer egészséges tesztalanytól vettek le vérplazmát, közülük az évek folyamán mintegy ezren lettek rákosak.

Számos korábbi kutatás bizonyította, milyen szoros összefüggésben van a korai diagnózis a daganatos megbetegedések túlélési rátájával.

Egy 1997-es tanulmány szerint például az 1980-as évek óta a korai diagnózisnak és az ezt követő hatékony ellátásnak köszönhetően az Egyesült Királyságban több mint 50 százalékkal csökkent a 65 év alatti nők körében a mellrák miatti halálozás aránya

– írja a Qubit.

„Négy évvel az előtt, hogy ezek az emberek besétálnak a kórházba, a vérükben már ott vannak a rákos megbetegedés jelei”

– mondta a Scientific Americannek Kun Zhang, a Kaliforniai Egyetem (San Diego) biomérnöke, a tanulmány egyik társszerzője.

Hozzátette, hogy ezt az összefüggést így még senki nem mutatta ki.

2007-ben összesen 123 115 egészséges tesztalanyt vontak be a kutatásba a kínai Tajcsou városában, és a résztvevők évente egészségügyi kontrollvizsgálatokon vettek részt.

A hosszú évekig tartó kísérlet sikeréhez speciális raktárat építettek a vérmintáknak – itt tárolták a vizsgálat végéig összegyűlt, mintegy 1,6 millió mintát.

Hirdetés

A PanSeer kifejlesztésekor Zhang és kollégái azokra a szervekre koncentráltak, amelyek sejtjei a leggyakrabban rákosodnak el – ide tartozik a gyomor, a nyelőcső, a végbél, a tüdő és a máj.

A teszt DNS-metilációs mintázatok kimutatását végzi, mivel korábbi kutatások szerint az abnormális DNS-metiláció, vagyis amikor a gén funkcióját és a génexpressziót potenciálisan megváltoztató metilcsoport kapcsolódik a DNS-hez, számos esetben jelezhet rákos megbetegedést, például hasnyálmirigyrákot és vastagbélrákot.

Maga a teszt úgy működik, hogy a vérmintából izolálja a DNS-t, és a rákos megbetegedés jelenlétét legnagyobb eséllyel kimutató, 500 DNS-helyen (lókuszon) megméri a DNS-metiláció mértékét.

Ezután egy algoritmus egyetlen pontszámmá összesíti az eredményeket, ez jelöli, mekkora valószínűséggel fejlődhet ki daganat az vizsgált személy szervezetében.

A kutatók 191, később rákos megbetegedéssel diagnosztizált alany vérmintáját és kontrollcsoportként ugyanannyi egészséges egyén vérmintáját is letesztelték.

Az eredmények alapján mintegy 90 százalékos pontossággal tudták négy évvel a tünetek megjelenése előtt megállapítani a megbetegedés valószínűségét, és eredményeknek mindössze 5 százaléka bizonyult tévesnek.

Forrás: Qubit

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.