Tudomány

Három földönkívüli világ felfedezését jelentették be: élet lehet az idegen bolygókon

Breaking: három exobolygón is jelen lehet az élet a tudósok szerint, ráadásul itt vannak a Föld szomszédságában.

Élet a Föld szomszédságában?

A kutatók szerint érdemes másfajta szemszögből is megközelíteni azt a kérdést, hogy milyen hatással lehet az exobolygókra egy vörös törpecsillag.

A tudósok úgy vélik, hogy ha nem lennének csillagkitörések, a Trappist-1 rendszer lenne az egyik legideálisabb helyszín arra, hogy élet alakuljon ki az ottani bolygókon.

Hirdetés

A lakható zónában – ahol a hőmérséklet megfelelő arra, hogy folyékony víz legyen a felszínen – három sziklás bolygó is található.

A rendszer „csak” 39 fényévnyire van a Földtől, így elég közel van ahhoz, hogy hamarosan a teleszkópokkal is közelebbről megnézzük őket

– jegyzi meg az IFLScience.

A problémát az jelenti, hogy a vörös törpékhez hasonlóan a Trappist-1 is jóval erősebb csillagkitöréseket produkál, mint a Nap.

Mivel a csillag rendkívül halvány, ezért a lakható zónája is jóval közelebb van hozzá, mint a Naprendszer esetében. Emiatt viszont a kitörések sterilizálhatják a bolygók felszínét.

Élet lehet mindhárom planétán

Az Astrophysical Journal Letters című tudományos lapban megjelent egyik publikáció szerint azonban más oldalról is megközelíthető a kérdés.

Elképzelhető ugyanis, hogy a kitörések fenntartják a bolygó geológiai folyamatait, ami feltölti a légkört, így nagyobb az esély arra, hogy élet alakulhat ki a felszínen.

A kutatók elismerik, hogy több vizsgálatra van még szükség a témában, viszont azt is hangsúlyozzák, hogy nem szabad leírni az ilyen rendszereket.

A kérdés megválaszolása azért is fontos, mert ha valóban ez a helyzet, akkor több ismert, potenciális jelölt is van a galaxisban, ahol a bolygók felszínén élet lehet.

Hirdetés

Földönkívüli világok otthona

Egyáltalán nem vetik e tehát a tudósok annak a lehetőségét, hogy földönkívüli világok otthonai lehetnek ezek a bolygók.

Az elkövetkező időszak kutatásainak egy része rájuk irányulhat, a légkörüket akarják jobban szemügyre venni és azt, hogy van-e bármiféle nyoma akár fejlett civilizációnak, mondjuk például légszennyezés formájában.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.