CímlapsztorikTudomány

Hatalmas rejtett óceánt fedeztek fel a Földkéreg alatt, egyesek életformákról is beszélnek

Hatalmas mennyiségű víz, komplett óceánok nyomát fedezhették fel, melyek eddig soha nem látott életformáknak adhatnak otthont?

Ha a felfedezés teljes mértékben bebizonyosodik, ez lehet az emberiség talán legnagyobb felfedezése.

Világszenzációt hozó felfedezés

Nemrég óriási port kavart a hír, amikor a tudósok bejelentették: a vizsgálataik szerint ara lehet következtetni, hogy minden eddiginél nagyobb, rejtett óceánok lehetnek a Föld kérge alatt.

Hirdetés

Minderre nem csak számítások és egyebek alapján következtettek, hanem a mélyből felhozott olyan ásványokból is, melyeket korábban soha nem láttak és nagyon magas volt a víztartalmuk.

Most pedig az is felvetődött, hogy akár eddig ismeretlen, már-már földönkívüliszerű lények élhetnek ezekben a rejtett, földalatti világokban.

Ha igazuk van a tudósoknak, akkor rengeteg a Föld mélyéről érkező aktivitás és jel, vagy az óceánok legmélyéről felszűrődő máig azonosítatlan hangok forrása is meglehet

– vélik sokan.

Ismeretlen élőlények a Föld kérge alatt?

Egy nemrég megjelent tudományosnak tűnő Tiktok videóban egyesek még ennél is tovább mennek és arról beszélnek, hogy létezhet a “belső Föld titkos világa, birodalma, mely egy komplett és bonyolult élővilágnak adhat otthont.

A Föld kérge alatt tehát ezen állítások szerint egy rejtett ökoszisztéma található.

Akár magasabb szintű élőlényekkel, mint például a bálnák, vagy polipok, kalmárok, vagy eddig teljesen elképzelhetetlennek és ismeretlennek gondolt élőlények.

A felvetésnek utána járva meglepő módon azt kell mondjuk, hogy valóban van valóságalapja.

Egy 2022 végi tanulmány szerint a Föld kérge alatt jelentős mennyiségű víz található.

Hirdetés

Egy gyémánt mint tárgyi bizonyíték a rejtett óceán létére

A frankfurti Goethe Egyetem felfedezése alapján a bolygón belül, az úgynevezett átmeneti zónában ugyanis jelentős mennyiségű víz előfordulását bizonyították be – az átmeneti zóna az a terület, amely a Föld Felső- és Alsó köpenye közt helyezkedik el 410 és 660 km-es mélységben a felszínhez képest.

A kutatók erre a következtetésre az alapján jutottak, hogy Botswanában olyan gyémántot találtak, amely 660 km-es mélységből származott – tehát az átmeneti zóna és az Alsó köpeny határáról.

A kutatók pedig a gyémánt vizsgálatát követően arra jutottak, hogy ennek a víztartalma magas a sok magnézium-szilikát (pontosabban ennek egy speciális, magas nyomáson kialakuló fázisáról van szó) zárvány jelenléte miatt.

Egy rejtett, ismeretlen világ lehet odalent

A számítások szerint a terület akár a bolygó óceánjaiban található vízmennyiség hatszorosát is elnyelheti, vagyis akár annyi víz is lehet itt, mint amennyi a bolygó teljes felszíni vízkészlete, óceánokkal, tengerekkel, tavakkal és folyókkal együtt.

Most Verne Gyula is elégedetten csettintene.

Azonban az ismeretlen tengeri lényekkel, szörnyekkel teli óceánok képe valószínűleg fantázia marad.

A szakértők szerint ugyanis ebben a mélységben a víz nem marad meg folyékony formában, hanem egyszerűen ásványokban kötődik meg.

Tehát nem valamiféle folyékony hömpölygő anyagként kell rá gondolni.

Mindezek ellenére semmit sem szabad kizárni. Előfordulhat, hogy odalent a mélyben olyan számunka ismeretlen körülmények és nyomás, viszonyok uralkodnak, ahol a víz valamilyen más, nem kötött formában mégis jelen tud lenni, hangozzon ez bármennyire is furcsán a jelen ismereteink szerint.

Elméletben például a több kilométeres “üres” és érintetlen zárványokban előfordulhatnak olyan körülmények, ahol sajátos adottságok miatt a megkötött vízmolekulák és az ásványok teljesen másként viselkednek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!