Érdekes világ

Hatalmas változás jön az egyik országos multinál – kiadták a részleteket

Márciustól a polcok látványa is egészen más lesz, de ez még csak a jéghegy csúcsa…

Megújulnak az Auchan egyes termékei: a hagyományos műanyagtálcák helyett környezetbarátabb anyagokból készült csomagolások várják márciustól a vásárlókat Franciaországban. Az Auchan mellett számos más vállalat is lépett már és felvette a harcot az egyre nagyobb gondot okozó műanyagszennyezéssel.

A hír azért fontos, mert nem sokkal a bejelentés után minden bizonnyal a hazai áruházak is követni fogák ezt a trendet.

Hirdetés

Hogy mennyi idő csúszással, vagy “eltéréssel”, arról még nem ismertek részletek.

A megújult tálcák nemcsak a környezet segítenek, de az Auchan szerint a termékek eltarthatóságát is befolyásolják, a tenger gyümölcsei esetében például akár 1 nappal is meg tudják hosszabbítani azt.

A tálcák lecserélése része az Auchan 2022-es stratégiájának, amelynek célja, hogy a friss termékek műanyagcsomagolástól mentesek legyenek, valamint a saját márkás termékek csomagolása teljesen újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható legyen.

Nem az Auchan az egyetlen boltlánc, amely műanyagmentesíti a termékei egy részét. A brit Tesco például több mint 20 millió darab egyszer használatos műanyagot távolított el karácsonyi kínálatából tavaly.

A Tesco azt is vállalta, hogy 2020 végére sajátmárkás termékeiből eltávolítja az összes nehezen újrahasznosítható anyagot; másfél évvel a vállalás után az áruházlánc 454 tonnányi ilyen besorolású műanyagot távolított el Közép-Európában. Magyarországon eddig 62 tonna nehezen újrahasznosítható anyagot vontak ki a használatból.

Az Aldi is tett hasonló vállalásokat: kétmilliárd egyszer használatos műanyagot vonna ki a forgalomból, az élelmiszerlánc ugyanis csökkenteni szeretné a termékek műanyag csomagolását a brit Retail Gazette kiskereskedelmi szakportál cikke szerint.

A következő években a vállalat 74 ezer tonna műanyagtól válna meg, 2025-re ugyanis a műanyag csomagolóanyagok mennyiségét a felére szeretné csökkenteni.

Az Ikea pedig 2020 januárjától vette le a palettáról az egyszer használatos műanyagtermékeket, köztük a műanyagból készült szívószálakat, tányérokat, poharakat, evőeszközöket, italkeverőket, fagyasztótasakokat, szemeteszsákokat, valamint a műanyaggal bevont papírtányérokat és poharakat. A magyar Lidl is tett lépéseket, 2019-ben például fogyókúrára küldte a műanyag ásványvizes palackokat.

Az Európai Unió egyik tájékoztatójában idézett becslés szerint, ha nem lesz drasztikus fordulat ezen a területen, akkor 2050-ben az óceánokban, tengerekben több műanyag lehet, mint hal.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.