Egészségünk

Hihetetlen mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz a kövér porcsin

A nagymamáink és a régi öregek gyakran fogyasztották, nem is látta őket orvos, most a modern tudomány bizonyította az ősmagyar gyógymódok erejét, ami kenterbe ver minden más gyógyszert.

Az Ázsiában őshonos, de Európa, Afrika és Amerika mérsékelten meleg területein is előforduló növény hazánkban is igen elterjedt.

A húsos levelű, vastag, kúszó szárú növény egynyári.

Hirdetés

Július közepétől folyamatosan virágzik, sárga virágainak 5-6 szirma van. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Vadon nőve vízszintesen terjed.

A kövér porcsin tele van vitaminnal. Megtalálható benne a B -vitamin, C-vitamin, E-vitamin. Rendkívül gazdag Omega-3 zsírsavakban, magnéziumban, riboflavinban, káliumban és foszforban.

Tartalmaz alfa-linolénsavat, glutationt, oxálsavat, és még számos más értékes tápanyagot.

A kövér porcsin kiváló:

szív és érrendszeri betegségek kezelésére
érelmeszesedés ellen
koleszterinszint csökkentésére
aranyérre
izomgörcsökre
reumára

A levelek virágzás előtt a legfinomabbak, ízűk savanykás, leginkább a sóskára hasonlít.

Kellemesen savanykás íze miatt legtöbben főzve fogyasztják, de a felhasználásának száma gyakorlatilag végtelen.

Használható salátának, fűszernek, levesbe.

Készíthető belőle akár főzelék, krémleves is. Szórható kenyérre, rakható zöld vagy gyümölcsturmixba.

Hirdetés

Vannak, akik savanyúságként, mások fagyasztva tartósítják.

Szárítani nem érdemes, mert elveszti értékes íz- és zamatanyagait.

A kövér porcsint savanyúságként hasonlóan kell eltenni, mint az uborkát, de plusz fűszerek nem kellenek mellé, csak ecetes felöntőlé.

A megmosott, aprított növényt az ecetes lével kell felönteni, rá egy kis szalicil, majd jól le kell zárni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!