Egyéb

Hitler összeomlása és utolsó órái ahogyan soha nem hallottad: velőtrázó és nyomasztó volt

Hitler utolsó órái hihetetlenül bizarrak voltak…

Főleg azok amiket a bunkerban töltött a főhadiszállása alatt amikor a Vörös hadsereg már Berlint ostromolta.

Nem véletlenül nem kerültek soha bele teljes egészében a történelem könyvekben és alig hallani róla részletekbe menően.

Hirdetés

Hitler a bunkeréből 1945 Április 20-án, 56. születésnapján ment fel utoljára; egy héttel később a szovjet bombázás akadályozta meg az újabb kísérletet.

A bunkerben a rossz levegő és a megoldatlan latrinahelyzet miatt kezdett elviselhetetlen lenni az élet. Hitler születésnapját csak visszafogottan ünnepelték, amin maga is csak vonakodva vett részt.

A felszínről a szovjet tüzérség lövedékeinek tompa pukkanásait lehetett hallani, a zaj a vastag betonon át is lehatolt a helyiségbe.

Goebbels, miután telefonon értesítették a Führer összeomlásáról, beköltözött a bunkerba a feleségével és a gyerekeivel, elszánva magát, hogy a végsőkig vele marad, aztán majd heroikus mítoszt kreál, mint ahogy utólagosan Sztálingrádot is megpróbálta az utókorért hozott önfeláldozásként beállítani.

Hitler összeomlása 1945. április 22-én elindította a bunkerben kibontakozó kínos és értelmetlen dráma végjátékát. Végül megtört a varázs, a beosztottai Goebbels kivételével lassanként elhagyták őt.

Hitler dühöngéséről értesülve, Göring táviratot küldött Berlinbe, kinevezett utódként követelve a jogait, lesz, ami lesz.

Hitler már elvesztette benne a hitét a Luftwaffe kudarca miatt, és most felszólította a birodalmi marsallt, hogy mondjon le minden tisztségéről.

Göring pár órán belül házi őrizetbe került, egy SS egység állomásozott a háza előtt. Sőt Hitler azt is felfedezte, hogy az SS vezetője, Heinrich Himmler, a háta mögött egyezkedett a semleges Svédországgal, hogy Németország megadja magát a szövetségeseknek.

Egy berlini anyakönyvvezetőt hívatott a bunkerbe, és hivatalosan is feleségül vette Eva Braunt.

Hirdetés

Lediktálta a végakaratát, és Dönitz főadmirálist tette meg utódjának.

1945 április 30-án, miután még egyszer búcsúzott munkatársaitól, Hitler délután fél négykor visszavonult Evával a dolgozószobájába. Pár perccel később egy lövés dördült.

Hitler inasa, Heinz Linge óvatosan kinyitotta az ajtót, és a diktátor holttestét pillantotta meg a kanapéra dőlve, vér szivárgott a jobb halántékából a golyó ütötte sebből.

Eva Braun (vagyis már Eva Hitler) mellette feküdt, a holttestéből erős keserűmandulaszag áradt.

Ciánnal vetett véget az életének.

Linge és Hitler adjutánsa, Otto Günsche, takarókba csavarták a holttesteket, és az SS őrség segítségével a hosszú lépcsőn át felvitték a Birodalmi Kancellária kertjébe, ahol benzinnel lelocsolták és meggyújtották.

A holttestek olyannyira megégtek, hogy csak a hamuban megmaradt fogmaradványok segítségével tudta később azonosítani a Hitler fogorvosának dolgozó fogtechnikus.

Amikor Hitler halálának híre elterjedt, és a háború véget ért, a Harmadik Birodalom iránti kötődés Németország lakossága körében szinte egy csapásra megszűnt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!