CímlapsztorikÉrdekes világ

Ijesztő jelenség terjed a magyar óvodások körében: FIGYELMEZTETNEK minden szülőt

Egyre több szülő észleli a gyerekén, járványszerűen terjed.

Egy darabig abban reménykedtem, hogy valamit félreértettem, ez a szám ugyanis elképesztően magas, és ijesztő jelenségre hívja fel a figyelmet.

Később aztán kiderült, hogy sajnos az adatok pontosan azt sugallják, amit én először értettem: az elképesztő számok itt viszont nem értek véget.

Hirdetés

Az NMHH a Nielsen közönségmérési adatai alapján, a magyar társadalmat 2012–2021 közt jellemző tévézési szokásokra támaszkodva tette a következő megállapításokat:

A 18 év alattiak jelentősen kevesebbet tévéznek, mint a felnőttek, mivel az ő szórakoztatásukról sokszor már inkább az internet gondoskodik.

A 4–7 és 8–12 éves korosztály esetében ugyanakkor közel sem elhanyagolható mennyiség a tévénézéssel fogyasztott tartalom: több mint 3 órát nézik naponta.

Este 22 órakor az ovisok negyede, a 8–12 évesek 30 százaléka ücsörög még a készülék előtt.

De még 23 órakor is követik a műsort ovisok, a 8–12 évesek 16 százaléka sem feküdt le még ekkor sem.
A legkisebbek mesét néznek leginkább, a kisiskolások pedig szórakoztató tartalmat és sportot.

A fentiek olvastán kérdések sorozata fogalmazódik meg az emberben. Persze, a tematikus mesecsatornákon még este tízkor is lehet Binget, Thomast vagy Chuggingtont nézni, de vajon tényleg ezt is nézik a gyerekek?

A WHO ajánlásai a fiatalabbaknak fogalmazódnak meg, de a 3–4 évesekre még igaz, hogy legfeljebb napi egy óra inaktívan töltött képernyőidőt tartanak még egészségesnek:

A gyerekeknek nem arra van szüksége ebben az életkorban, hogy nézze a bűvös dobozt, amely aztán látásának romlásával is járhat a kék fény révén, hanem arra, hogy mozogjon, aktív legyen, éjjel pedig pihenjen.

Márpedig ha egy kisgyermek este tízkor még tévézik, nem valószínű, hogy sokkal tizenegy előtt ágyba kerülne, hiszen

Hirdetés

ismert a kék fény hatása az elalvásra is: nem is ajánlják senkinek, hogy közvetlenül lefekvés előtt még képernyőhöz kösse magát.

Az ebben az életkorban szükséges alvásmennyiség, és főként, a pihentető alvás is nehezen teljesülhet akkor, ha ilyen későn még fenn vannak a gyerekek, és még egyszer megismétlem:

Olyan tevékenységet folytatnak, amely nehezíti éjjeli pihenésüket.

MÉG A HATÉVESEK ESETÉBEN IS 9 ÓRA AZ AJÁNLOTT MINIMÁLIS ÉJJELI PIHENÉS IDŐTARTAMA: ÉS BÁR KÉT ÓVODÁS ÉDESANYJAKÉNT TUDOM, HOGY EZEKKEL AZ AJÁNLÁSOKKAL ŐK MIT SEM FOGLALKOZNAK, A 9 ÓRA ALVÁS EGYÁLTALÁN NEM SOK EGY EKKORA GYEREK SZÁMÁRA,

főleg, ha esetleg délután már nem is alszik.

A 11-kor elalvó kicsik pedig nem hiszem, hogy nyolcig vagy tovább alhatnak, hiszen másnap óvodában a helyük.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!