CímlapsztorikTudomány

Idegen csillag ragadhatja el a Neptunuszt, összeomolhat a Naprendszer

A világunk hamarosan végleg káoszba fulladhat – figyelmeztetnek a tudósok.

A Neptunusz átlagos keringési távolsága 30,1 CsE (vagyis csillagászati egység), ami azt jelenti, hogy a Nap és a Föld átlagos távolságának 30,1-szeresére található a központi csillagunktól.

Nem túl ragaszkodó típus tehát, és egy óvatlan pillanatban akár meg is szökhet.

Hirdetés

A csillagászok szerint egy, a közelben elhaladó csillag képes lehet megváltoztatni a Neptunusz pályáját, ami értelemszerűen az egész Naprendszer összeomlását vonná maga után.

Elég lenne csupán 0,1 százalékot megváltoznia (ez kilométerben 4,5 milliót jelent), és máris káoszba fulladna az általunk ismert világ.

A többi bolygó alighanem egymásnak ütközne, vagy egyszerűen kirepülne a rendszerből – természetesen mindkét forgatókönyvnek végzetes következményei lennének.

A dominósor eldöntését alighanem a Merkúr kezdené, amely a legközelebb helyezkedik el a Naphoz, és valószínűleg a Jupiternek „zavarna be” először, elindítva a kataklizmát.

Ha a Merkúr megmoccan, letér a mostani pályájáról, akkor nagy valószínűséggel a Vénusznak, a Napnak, vagy a Földnek ütközne neki.

Némileg megnyugtató, hogy csak a Neptunusz van olyan messze a központi csillagunktól, hogy egy mellettünk elhaladó másik csillag hatást gyakorolhasson rá.

Persze ezek a változások nem villámgyorsan zajlanának le, bár csillagászati léptékben elég hamar.

A Neptunusz pályájának említett 0,1 százalékos eltérése például 20 millió éven belül biztosan éreztetné hatását a Földön és a Marson egyaránt.

A rémisztő lehetőséget vizsgáló kutatócsoport 2880-féle szimulációt futtatott le, és – ez jó hír – 960 esetben nem történt semmi lényeges a Naprendszerben.

Hirdetés

Aggasztó viszont, hogy 4 alkalommal a Merkúr éppen telibe trafálta a Vénuszt, míg 26 esetben szintén ütközés lett a vége, vagy pedig az, hogy az Uránusz-Neptunusz-Merkúr hármasból valamelyik elhagyta a Naprendszert.

Az is aggasztó, hogy nem csak elméletben, de gyakorlatban is bármikor érkezhet a Naprendszerbe egy kósza csillag, vagy egy nagyobb méretű bolygó, egy másik rendszerből.

Egy olyan, amit csak napokkal előre fogunk látni, felfedezni, és késő lesz már bármit is tenni.

Sőt, egy ilyen esmeénysort a tudósok szerint lehetetlen lenne elhárítani, nincs meg rá a megfelelő technológiája az emberiségnek.

Ezért ha bekövetkezne, akkor valóban eljönne a világvége az emberiség, de a teljes bolygó és a Naprendszer számára.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.