CímlapsztorikMisztikum

Időcsapdába került: a déjá vu különleges este történt meg egy férfivel

A története az egész világot bejárta, annyira abszurd.

Ha csak a fele igaz annak amit mond, akkor mindent újra kell gondolnunk a minket körbevevő világról.

A déjà vu – vagy más néven paramnézia – élménye egyszerre érdekes és félelmetes, így nem csoda, hogy már számos film feldolgozta a témát:

Hirdetés

A Holnap határán című sci-fiben a Tom Cruise által alakított főhős például újra és újra átélte a saját halálát megelőző napot.

Ami a fikcióban szórakoztatónak tűnik, a valóságban koránt sem az.

Egy brit férfit élete olyan, mintha időcsapdába került volna:

Minden újságban olvasott hír, tévében nézett műsor, vagy emberekkel folytatott beszélgetés folyamatosan „már megtörtént” élményként rögzül a számára, ami szabályszerűen megkeseríti a fiatalember életét.

Az eset annyira extrém, és szokatlan, hogy nemrégiben egy publikáció is született róla a Journal of Medical Case Reports című orvostudományi folyóiratban.

Mielőtt azonban a fiatalember esetére térnénk, ismerjük meg jobban a déjà vu jelenségét.

A statisztikák szerint az emberek 70 százaléka élt már át paramnéziát, közülük a legnagyobb csoportot a 15 és 25 év közöttiek jelentik.

Többször tapasztalnak új élményekkel kapcsolatban ismerős emlékeket a magasabb jövedelemmel rendelkezők, a tanultabbak és az utazni szerető emberek.

A férfi bevallása szerint minden az egyetemmel kezdődött, mely egy szorongásokkal teli időszak volt a számára.

Hirdetés

A rossz tapasztalatokat kényszerbetegsége, a tisztaságmánia is erősítette.

Az első déjà vu érzések csupán néhány percesek voltak, később azonban egyre hosszabbakká és folyamatosabbakká váltak, különösen az után, hogy kipróbálta az LSD-t.

Az állapot mostanra annyira úrrá lett rajta, hogy nem mer sem újságot olvasni, sem televíziót nézni, annyira retteg a szünet nélküli „újraélés” rémisztő élményétől.

A szakemberek egy része szkeptikus a bizarr eset valódiságát illetően, a fiatalemberről szóló tanulmány egyik szerzője Christine Wells – aki az angliai Sheffield Hallam Egyetem kognitív pszichológusa – viszont meg van győződve arról, hogy a központi idegrendszer rendellenes működésével állnak szemben.

„A legvalószínűbb elmélet szerint az emlékezet kialakításáért felelős halántéklebeny idegsejtjeinek ingerületvezetésében keresendő a hiba. Mivel az itt található neuronok „rosszul tüzelnek”, az emlékek felidézése is zavart szenved, emiatt pedig úgy értelmezhetünk egy adott pillanatot, mintha már korábban átéltük volna.”

– ismertette teóriáját Wells

A fentieknek némileg ellentmond, hogy férfi az emlékezőképességet vizsgáló teszteken a normális tartományba eső pontszámokat ért el, valamint az MRI és EEG vizsgálatok sem mutattak abnormális eredményeket.

És ez a legérdekesebb az egészben.

Egy másik igencsak érdekes és szélsőséges teória szerint a déjá vu az előző életekből megmaradt emlékek egyfajta lenyomata, vagyis a reinkarnációt bizonyíthatja.

„Lehetséges, hogy maga a szorongás váltja ki az anomáliákat az idegsejtek ingerületvezetésében, és ez okozza a paramnéziát.

A déjà vu élmény persze még erősebb szorongást idéz elő, ami egy ördögi kört indít be”…

-tették hozzá a szakemberek, ám semmi sem biztos, további kutatásokra van szükség a jelenség okának megfejtéséhez.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.