CímlapsztorikTudomány

Időjárás manipuláció: szó szerint feltöltik a felhőket?! VIDEÓ

És akkor csodálkozunk, hogy a teljes éghajlat megborult már?

A Readingi Egyetem kutatóinak eredményei újra heves vitákat váltottak ki.

Egy új eljárás a felhők “feltöltésére”

A Readingi Egyetem kutatói szerint nemcsak ezüst-jodiddal lehet elérni, hogy egy felhőből eső hulljon alá.

Hirdetés

Ha eddig nem lett volna egyértelmű, az idei nyár megmutatta, milyen következményekkel jár, ha a globális felmelegedés miatt egyre kevesebb eső esik majd nyaranta.

A tudósok évek óta dolgoznak azokon a technológiákon, amelyek segítségével esőt próbálnak előcsalni a felhőkből, többet már alkalmaznak is.

Egy új tudományos kísérlet most megmutatta, hogy más útja is van a dolognak, nemcsak az ezüst-jodid fellövése.

Valódi esőfelhővé “billent át” a sima felhőket?

A Geophysical Research Letters hasábjain megjelent tanulmány szerint van mód arra, hogy elektromos töltést adjanak egy felhőnek.

Mindez megváltoztatja a cseppek méretét, így csapadék formájában aláhullhatnak.

A The Guardian azt írja, mindez segíthet „átbillenteni” a felhőket, hogy valódi esőfelhővé váljanak.

Giles Harrison, a tanulmány vezető szerzője, a brit Readingi Egyetem tudósa szerint az elektromos töltés nem csak lelassítja a párolgást, de „fel is robbantja” a cseppeket.

A szakemberek szerint a technológia nemcsak a felhők, de a köd esetében is ugyanúgy használható. Ráadásul – írják – ezzel egy olyan módon lehetne csapadékhoz jutni, hogy az bármilyen kémiai mellékterméket idézne elő.

Nincs mellékhatás, de mégis?

A tudósok és laikusok nem teljesen értenek azonban egyet abban, hogy hosszú távú hatásait tekintve mik lehetnek a következményei a globális éghajlatba való ilyen szintű belenyúlásnak.

Hirdetés

Egyesek egészen odáig mennek, hogy szerintük az emberiség elkezdett Istent játszani, hiszen már az időjárást is megpróbálja kénye-kedve szerint alakítani.

Ugyanakkor a másik tábor azt mondja, hogy szükség van az új technológiákra ahhoz, hogy elkerülhető legyen a mezőgazdasági katasztrófa és komplett régiók kiszáradása, tönkremenetele.

Bár kémiai mellékhatása nincs, beláthatatlan más következményei lehetnek, ha az emberiség így játszadozik az időjárással és a felhőkkel – figyelmeztetnek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.