CímlapsztorikTudomány

Így néznének ki a zombivá váló emberek ha elszabadulna a Last of Us mutáns kórokozója

Azt is felvázolták a szakértők, hogy mi történne és hogyan kezelné a krízist a világ.

Már kész forgatókönyvek és protokoll van arra, ha megtörténne, ami nem is annyira elképzelhetetlen tudományos oldalról sem.

A valóságban is léteznek olyan gombák, amik harapással terjednek és zombiszerű tüneteket okoznak.

Hirdetés

A tudomány és a valóság A The Last of Us gombafertőzése mögött nagyon is erős, ezt ma még a tudósok egy jelentős része is elismeri.

Ez azt jelenti, hogy a sorozatban, illetve az annak alapjául szolgáló játékban látottak meg is történhetnek valamikor a jövőben.

A sorozat azt veti fel, hogy egy mutálódott tömlősgomba faj képességet szerez arra, hogy már az emberbe is megtelepedjen, emiatt pedig milliók kezdenek el megfertőződni.

A gomba az emberek agyát és szerveit is enni kezdi, miközben irányítja őket, így hozva létre a fertőzötteket, amiket a játékban csak Clickereknek, azaz Kattogóknak neveznek abból kifolyólag, hogy furcsa hangokat adnak ki magukból.

A szakértők abban egyetértenek, hogy ilyen gombafajok ma is léteznek, hangyák és más rovarok, méhek felett ugyanígy veszik át az irányítást a terjedésük érdekében, zombikká alakítsa őket.

A The Last of Us kattogó zombijai borzalmasan néznének ki a valóságban és nagyon hasonlítanának a sorozatban látottakhoz.

A jelenlegi ismereteink alapján a több mint 400 féle azonosított cordycepts közül egyik sem képes megfertőzni embert.

Ugyanakkor fontos különbség, hogy a játékban a gomba spórákkal és harapás útján terjed, a sorozatban viszont praktikus okokból elvetették a spórákat.

Viszont mindkettő megáll tudományosan, csak míg előbbit valószínűleg senki nem élné túl a világon, addig az utóbbi esetében könnyebb magyarázni a túlélőket.

Hirdetés

Még félelmetesebb, hogy bizony van olyan gomba, ami harapás útján képes terjedni.

A Dél-Amerikában elég sok problémát okozó, kifejezetten gusztustalan testi elváltozásokat okozó Sporothrix brasiliensis többek között karmolással és harapással is képes terjedni.

A gombafertőzések ellen pedig sokkal nehezebb is védekezni, ugyanis sokkal közelebbi rokonságban állunk a gombákkal, mint elsőre gondolnánk.

Mivel a gombasejtek nagyon hasonlóak az emberéhez, úgy nehezebb olyan szert is létrehozni, amely hatékonyan felvenné velük a harcot anélkül, hogy az emberi sejtek ne károsodnának

– magyarázta a Vulture-nak Dr. Ilan Schwartz, a Duke University School of Medicine invazív gombás fertőzésekre spacializálódott oktatója.

Érdemes tehát tartani egy esetleges kattogó világjárványtól?

A tudósok megnyugtatnak:

Bár a sorozatban látott dolgok nagyon is megállják a helyüket tudományos értelemben, egy sor mutációnak kellene végbemennie ahhoz, hogy egy hasonló zombi világjárvány kitörjön, ennek jeleit pedig – ha valaha lesz is ilyen – időben észlelni fogják a tudósok.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.