CímlapsztorikTudomány

Tényleg van valami a Föld mellett: a tudósok sem értik, magyar tudósok szenzációs felfedezése

Néhány éve észlelték először most újra észlelték. Újra vizsgálni fogják a jelenséget, hogy közelebb vigyék az emberiséget a rejtély megoldásához.

Magyar tudósok észlelték a szenzációs felfedezést

Horváth Gábor asztropolarimetriai kutatócsoportja ismét észlelte a Föld-Hold rendszer L4 és L5 Lagrange-pontjainak gravitációs csapdázóképességét, ezzel végképp bizonyítva a bolygóközi porból összegyűlt Kordylewski-porholdak létezését – számolt be a jelentős eredményről az ELTE.

Egy – közös tömegközéppontjuk körül keringő – égitestpár gravitációs terében öt olyan pont van, ahova, ha egy harmadik testet helyezünk megfelelő kezdősebességgel, akkor e test az égitestpárral azonos szögsebességgel együtt kering, miközben nem módosul a relatív pozíciója.

Hirdetés

Ezek csapdába tudnak ejteni egy aszetroidát vagy kozmikus port is.

Ez olyan, mint a Föld-Hold rendszer.

A Föld és a Hold között új porhold alakulhat ki

  1. augusztus 17. és 18. éjjelén ELTE-s kutatóknak két egymást követő alkalommal sikerült mérniük az L5 pont körüli Kordylewski-porhold lineáris polarizációs mintázatát.

A felfedezés óriási visszhangot és tudományos elismerést váltott ki.

A polarimetriával feltárt polarizációs mintázat bizonyította, hogy az észlelt igen gyenge poláros fény nem a Föld légkörén, hanem két távolabbi égitesten, a Kordylewski-porholdakon szóródott, amit a porhold keletkezésének és szerkezetének, azaz részecskesűrűség-eloszlásának számítógépes modellezésével nyert eredmények is megerősítettek.

A felfedezés hatására azonnal felmerült többekben az, hogy ez tulajdonképpen azt is jelenthetné, hogy bizonyos értelemben a Földnek új holdja, holdjai alakulnak ki a jövőben.

Hogy milyen messze vannak?

Jelenleg Földtől mintegy 400 ezer kilométerre.

Az objektumok tehát nagyjából olyan messze találhatóak bolygónktól, mint a Hold.

A tudósok azonban felhívják a figyelmet arra, hogy aligha alakul ki ezekből a porholdakból tartós, szilárd testtel is rendelkező hold, mint amilyen jelenlegi Holdunk is.

Hirdetés

A két pont nem teljesen stabil, a Nap tömegvonzása ugyanis megzavarja őket, ennek ellenére alkalmasak arra, hogy ha átmenetileg is, de összegyűjtsék a bolygóközi port.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!