Így termelj végtelen mennyiségben fokhagymát: többé nem fogsz a boltban vásárolni
Megmutatjuk a legjobb módját annak, hogyan tudod megtermelni otthon a legfinomabbat!
Akár lakásban is egy balkonládában!
Rengeteg ember egyik legkedvesebb fűszernövénye a fokhagyma.
Amellett, hogy sok egészségügyileg pozitív hatása van, nagyon pikánssá és karakteressé teszi az ételeinket.
A fokhagymának nagyon magas a B- és C-vitamin tartalma, erős antioxidáns, csökkenti a gyulladásokat, szabályozza a vérnyomást, biztosítja a szív egészségét, csökkenti a koleszterinszintet, és erősíti az immunrendszert is.
Az utóbbi években azonban egyre többet kell fizetnünk érte, és nem is mindig van kéznél.
Éppen ezért biztosan gondolkodtál már el azon, hogy ideje lenne otthon megtermelned magadnak. Akár lakásban is!
Elképzelni sem tudnánk az életet fokhagyma nélkül! Annyira ízletes, hogy egy csomó étel semmit nem érne, ha nem tennénk bele fokhagymát. Karakteres ízén túl azonban, a fokhagymát azért is szeretjük, mert nagyon egészséges.
A boltban kapható óriás kínai fokhagymák hatóanyagtartalma azonban már egyre inkább megkérdőjelezhető. Jobb ha mellőzzük ezeket a tökéletesre kifejlesztett példányokat, keresünk egy őstermelőt, beszerzünk tőle egy pár fej biofokhagymát, és elültetjük otthon.
Érdemes az alábbi lépéseket véggikövetni:
Szedjük gerezdjeire a fokhagymát
Majd lefele a bajuszával, gerezdenként tegyük pár centi mélyre egy tálcára elterített laza szerkezetű földrétegbe
Amíg kicsírázik biztosítsunk számára egy kicsit több vizet, vagyis a talaj Legyen rendszeresen nedves
Csírázás után már nem túl vízigényes
Fogyaszthatjuk külön a zöldjét is, de ha türelmesen várunk, akkor pár hét alatt már látni fogjuk, hogyan fejlődnek az új fokhagymafejek
Miután a zöld levelek lesárgultak, szedhetjük is ki a földből az egészséges fejeket
Egy-két cserépben, vagy egy tálcán könnyen meg tudjuk termelni egy család télire szükséges fokhagyma mennyiségét
Fogyasszunk belőle minél többet, lehetőleg nyersen.