Tudomány

Ijesztő dolgot találtak a Föld légkörében: már elkezdett felszaporodni a levegőben

Katasztrofális következményekkel járhat. Még az állatvilágot is megtizedelheti.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal friss adatai szerint a rendszeres mérések kezdete óta soha nem volt még olyan magas a metánkoncentráció a földilégkörben, mint most.

A szén-dioxidnál 80-szor erősebb üvegházhatású gázról van szó.

Hirdetés

Ez pedig hosszú távon katasztrofális hatással járhat.

A múltban legalább egy tömeges kihalási eseményt biztosan a metán hirtelen megemelkedése okozott, erre bizonyítékokat találtak a régi földrétegek tanulmányozása során.

A növekedés a mérések kezdete, vagyis a nyolcvanas évek óta tart, ráadásul most meredekebb is lett a görbe, vagyis még tovább romlik a tendencia.

Ez az úgynevezett „metán-hidrát katasztrófáról” van szó, ezt az eléggé apokaliptikus előrejelzést azonban szerencsére egyelőre nem támasztottak alá meggyőzően.

A metán-hidrát az óceánok alján, a tengeri üledékben található meg nagy mennyiségben, méghozzá szilárd vegyületként.

Amíg szilárd, nincs is vele gond, a kérdés azonban hogy meddig marad stabil, ha nő a tenger hőmérséklete.

A félelem, hogy az óceánok melegedése miatt egy idő után a metán-hidrát instabillá válva kiszabadulhat, és a légkörbe jutva hirtelen okozhat drámai klímaváltozást.

A metánkatasztrófa egyébként akár nagyon hirtelen is bekövetkezhet, ráadásul szó szerint meg van rá az esély, hogy berobbanthatja a légkört.

Hogy mikor következik be?

Hirdetés

Ez az, amit senki sem tud, és még abban sincs egyetértés, hogy annyira durva lenne, hogy ez kipusztítana mindent a Földön.

Az viszont tény, hogy jelentős kockázattal járna, és alapjaiban borítaná meg a teljes ökoszisztémát, valamint tenné próbára a fajunk túlélését.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.