Tudomány

Ijesztő dolog derült ki a brit vírusvariáns magyarországi jelenlétéről: ez mindent megváltoztathat

Elkezdett hihetetlen ütemben előrébb járni egy lépéssel a kutatók és a járványügyi szakemberek előtt… Veszélyben lehet az átoltottság, nyájimmunitás?

A magyar járványügyi adatok utóbbi napokban tapasztalható stagnálását, romlását a szakemberek szerint a koronavírus brit mutációjának hazai terjedése okozza.

Elsőként a Neumann Labs vezet be olyan PCR-vizsgálatot, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait, így a brit, a dél-afrikai/brazil és az európai variánsokat.

Hirdetés

A magyar diagnosztikai laboratórium által frissen elvégzett vizsgálatok esetében a koronavírus-pozitív esetek felét már a brit mutáns okozza, viszont dél-afrikai vagy brazil variánst eddig nem találtak.

A Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium a koronavírus tavaly tavaszi hazai kirobbanása óta kínál PCR koronavírus-vizsgálatot.

A labor eddig 100 ezer feletti tesztet végzett el ez elmúlt hónapok során, melyek 16%-a mutatott ki koronavírus-fertőzést.

Az utóbbi időben megjelent új koronavírus-variánsok világszerte újabb kihívások elé állítják a járvány elleni védekezést, hiszen Európában a korábbinál fertőzőképesebb brit mutáns jelenleg a fertőzöttségi adatok romlását okozza, míg a dél-afrikai variáns csökkentheti a vírussal szembeni védőoltások hatékonyságát.

A Neumann Labs olyan új PCR-technológiát vezet be most, amely képes a különböző koronavírus-variánsok kimutatására.

A diagnosztikai laboratórium frissen elvégzett koronavírus-vizsgálatai azt mutatják, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei okkal tulajdonítják a járványgörbe utóbbi napokban tapasztalható stagnálását, romlását a brit mutánsnak, hiszen a cég által frissen elvégzett vizsgálatok fele már ezt a variánst mutatta ki a magyar fertőzötteknél.

„Az utóbbi időben a koronavírus különböző mutációi kezdtek el terjedni világszerte, melyek átírhatják a járvány elleni védekezés eddigi forgatókönyvét is.

Éppen ezért lehet kulcsfontosságú, hogy információnk legyen arról, hogy a koronavírusos-betegeket melyik variáns fertőzte meg. Az általunk kifejlesztett új, kombinált PCR teszttel, ezek nagy biztonsággal kimutathatóak.

Minden olyan mintát, amiben erős fertőzést találunk, megvizsgálunk, hogy a brit variáns vagy egy ahhoz némileg hasonló úgynevezett európai variáns, vagy pedig a dél-afrikai/brazil variáns jelen van-e benne.

Hirdetés

Az általunk vizsgált minták között dél-afrikai/brazil variánst eddig nem találtunk.

A variáns vizsgálatot az elsődleges PCR pozitív/negatív eredmény után 24 órán belül adjuk ki a páciensek számára”

– hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.