Tudomány

Ijesztő felfedezés: a koronavírus az agyba is bejut ha ezt érzed!

A hosszútávú borzalmas hatásokról csak most kezdtek el tömegével beszámolni világszerte.

A tudósok szerint nem lehet előre megmondani most még, hogy “mekkora a baj”.

A jelenségre már az első pár hónap után felfigyeltek, de akkor még nem volt teljes mértékben bizonyítható.

Hirdetés

Ráadásul még nem volt olyan esetszám, ami bizonyította volna a tudósok gyanúját és elméletét a koronavírus újabb, rejtett pusztításával kapcsolatban.

Ez a következmény ráadásul hosszabb távon súlyosabb lehet, mint maga az a szakasz, amikor az ember átesik a betegségen.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a koronavíruson átesett emberek jó része olyan kognitív következményektől szenved, mint a zavarodottság vagy a fáradtság.

A Nature Neuroscience tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból most kiderült: egérkísérletekben kimutatták, hogy a koronavírus tüskefehérjéje, ami a sejtek megfertőződéséért felelős, át tudja lépni az úgynevezett vér-agy gátat. Ez azt jelentheti, hogy a SARS-CoV-2 képes bejutni az agyba is

– írja az Eurekalert.

A tüskefehérje gyakorlatilag a vírus útját diktálja, ez határozza meg, hogy mely sejthez tapad hozzá a kórokozó, és melyhez nem.

A Washingtoni Egyetem kutatói szerint a tüskefehérje leválik a vírusról, és ahogy elindul, gyulladást okoz a szervezetben – azt a híres citokin vihart, ami a legtöbb problémát okozza a koronavírus-fertőzés során.

A szakértők ugyanezt vették észre a HIV vírus gp120 fehérjéjénél is, ezért akarták megfigyelni, mi történik a koronavírus esetében.

A HIV-nél a gp120 szintén átjut a vér-agy gáton, és károsodást okozhat az agyban, mivel mérgező lehet az agyszövetre.

Hirdetés

A kutatók szerint ez a COVID-19 rengeteg tünetét megmagyarázná:

Az egyértelmű, hogy a nehézlégzésért például a tüdőbe jutott vírusok a felelősek, de a fáradtságért, levertségért valószínűleg azok, amelyek az agyig is eljutottak.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egyelőre nem ismerjük a fertőzés hosszú távú hatásait, ezért nem szabad félvállról venni a vírust.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.