CímlapsztorikÉrdekes világMúltidéző

Ijesztő szovjet titok: Gagarin tiltakozása ellenére feláldozták a Szojuz-1 űrhajósát, a vezetés tudtával

Ezt a történetet nem sokan ismerik, holott nagyon ijesztő, és rávilágít egy érdekes, titkos történetre, még Gagarin idejéből, melynek ő maga is szereplője volt. Tragédiák véletlen sorozata, furcsaságok a Szojuz-1 körül, és Gagarin titokzatos balesete egy évvel később…

Ezt a történetet nem sokan ismerik, holott nagyon ijesztő, és rávilágít egy érdekes, titkos történetre, még Gagarin idejéből, melynek ő maga is szereplője volt.

Elhallgatott tragédia, titkolt részletei?

A szovjet vezetés nem sokat kérkedett vele, sőt, próbálták vele elkerülnia médiát.

Hirdetés

Ez azonban ben teljesen sikerült…

„Ha nem én szállok fel, akkor a tartalék pilótát küldik helyettem.” A vég közeledtét érző, kétségbeesett asztronauta Vladimir Komarov így folytatta Venjamin Ruszajev KGB ügynöknek: „(…) és akkor az az ember helyettem fog meghalni”.

Később igaza is lett. Az űrhajósból ugyanis semmi nem maradt, csak egy szénné égett, szinte felismerhetetlen test.

A Szojuz-1 tragédiája kapcsán azonban rengeteg érdekes, nem sokak által ismert momentum látott már napvilágot.

Az eset még 1967. április 23-án történt, ekkor indult végzetes útjára a Szojuz-1, fedélzetén Vlagyimir Komarovval.

Rémálom az űrben

Röviddel a felszállás után, műszaki hibák sorozata lépett fel, és a küldetés hamarosan rémálommá vált.

A tartalék pilóta Jurij Gagarin, akit 1961-es történelmi űrrepülése óta a Szovjetunió ünnepelt hőseként tiszteltek, több tapasztalt mérnökkel egyetemben, még a felszállás előtt tüzetesen átvizsgálta az űrrepülőt, amelyen nem kevesebb, mint 203 hibát észleltek.

Maga Gagarin is látta ezt, sőt, ő maga is írt egy vaskos összefoglalót a hibáról.

Kevesen tudják, de kifejezetten ellene volt annak, hogy a missziót végrehajtsák, mert tudta, hogy nagy baj lehet belőle, ha ilyen hibalehetőségekkel indul az egész.

Hirdetés

A dokumentumokat a KGB ügynökének, Ruszajevnek is átadta, arra kérve, hogy feltétlen hozza z illetékesek tudomására.

Azonban a legfőbb döntéshozókkal senki sem merte végül közölni ezeket a rossz híreket…

Feláldozták a sikerért?

Leonyid Brezsnyev szovjet vezető ugyanis egy óriási sikerrel szerette volna megünnepelni a közelgő kommunista forradalom 50-ik évfordulóját, és természetesen az sem volt mellékes számára, hogy az USA-val folytatott űrversenyben országa lépéselőnyre tegyen szert.

Nem volt pardon.

A kétgyermekes Komarov, aki végzetes küldetése előtt már kétszer is megjárta a világűrt, nem léphetett vissza, már csak jó barátja, Jurij Gagarin miatt sem. Tudta, hogy visszalépése Gagarin halálos ítéletét jelentené, így a helyén maradt.

Amint űrhajója Föld körüli pályára állt, Komarov harca a technikával tovább folytatódott: az akadozó energia ellátás miatt hajója navigációs rendszere elégtelenül működött.

Ennek ellenére Komarovnak sikerült belépnie a Föld atmoszférájába és megkezdenie a leszállást.

Tragikus módon, a leszállóegység fő fékezőernyője nem nyílt ki, így Komarov, akár egy fékezhetetlen meteorit, nyaktörő sebességgel csapódott a felszínbe Orenburg közelében. A leszállóegység felrobbant, Komarovnak nem volt semmi esélye a túlélésre.

A szörnyethalt kozmonautát, kérésének megfelelően, nyitott koporsóban temették el. Az elszenesedett maradványok bizarr, horrorisztikus látványa az öntelt és felelőtlen szovjet vezetés kritikája volt.

Rejtélyes összefüggések

A tragédiák sorozata, tovább folytatódott. Komarov önfeláldozó tette sajnálatos módon csak egy évvel tudta meghosszabbítani barátja életét,

Gagarin ugyanis a 1968 tavaszán halálos repülőbalesetet szenvedett.

Ez pedig méltán szült különféle bizarr összeesküvés elméleteket arról, hogy talán az is lehetett, hogy útjában állhattak valakiknek, vagy valami olyanról tudhattak mind a ketten, amiről nem lett volna szabad…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!