CímlapsztorikÉrdekes világ

Indiánok a nagy olajtársaságok ellen: harc, a jövőért – ősközösségek lépnek fel világszerte a nagyvállalatok ellen

Egy indián törzs már megnyerte az első pert. A Föld egykori ősközösségei összefogtak, hogy megmentsék a bolygót.

Észak-Dakota egy olyan állam, aminek a létezéséről sokan még csak nem is tudnak, noha az elmúlt években az őslakos indiánok és a legnagyobb olajtársaság harcterévé vált

Észak és Dél-Dakota indián törzsei már egy ideje Washingtonban és a világ számos más pontján szerveznek spontán tüntetéseket az olajlobbi ellen.

Hirdetés

Észak-Dakotában például a Dakota Access olajvezeték ellen próbáltak több ízben nagy erődemonstrációval fellépni, és törvényi úton pereskedni.

Az egész USA nem másra épült eredetileg, mint az egykor a kontinenset uraló indiánok kiirtására.

Az ő földjeik voltak azok, melyeken most hatalmas olajipar cégek próbálnak mindent kisajtolni különféle vezetékeken keresztül a földből, hogy aztán azt dollármilliókra váltsák.

Eközben az USA arra is ügyel, hogy a Közel-keleten a felszabadító harcoknak nevezett akciók során szintén ott is újabb olajkészletekhez jussanak hozzá.

Egyre több helyen semmisülnek meg az ősi indián rezervátumok az olajvállalatok kapzsiságba és igénytelensége miatt.

Nemrégiben Kaliforniában például Venturnánál több száz hordónyi olaj folyt egy olajvezetékből a természetbe, súloys károkat és pusztítást okozva.

Ezek a dolgok egyes esetekben súlyosan sértik még az amerikai törvényeket is, amik előírják, hogy konzultálniuk kellene az ott élő őshonos törzsekkel, ez azonban nagyon ritkán történik meg.

Egyre több helyné lépnek fel a még megmaradt helyi indián törzsek, sok helyen még az egymással egykor ellenségként viselkedő közösségek is összefogtak azért, hogy több milliárd dolláros pert indítsanak az olajvállalatok ellen.

Mint arról mi is beszámoltunk, már egy ízben az egyik indián törzs meg is nyert egy pert, melyről még maga Leonardo DiCaprio is elismerően megemlékezett.

Hirdetés

A múlthoz egy kis adalék:

A történelmet a győztesek írják és ők hozzák a törvényeket is. Ha nem tudnánk, Észak-Amerika megszállása “nagy földrajzi felfedezés” volt és nem népirtás.

Itt mellesleg félmunkát végeztek és a 62 millióból életben hagytak 800 ezer indiánt.

Tasmániában ellenben sikerült az utolsó szálig kiirtani az őslakosságot.

Ennyit a kicsiket kizsigerelő, elpusztító “nagyokról”…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!