CímlapsztorikTudomány

Jakab Ferenc: Borítékolható, hogy lesz negyedik hullám, jön a 12 évesek oltása is!

Szerintük ez elkerülhetetlen.

12 éveseket is elkezdhetnek oltani

A Pfizer és a BioNTech elküldte engedélyeztetési kérvényét az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), hogy az amerikai-német vakcinával olthassák a 12-15 éves korosztályt is – derült ki a két vállalat közleményéből.

A hvg.hu kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont az mondta, a cisztás fibrózisban szenvedő fiataloknak kezdték el beadni a vakcinát.

Hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökségnek általában néhány hétre van szüksége a jóváhagyásra vonatkozó kérelmek áttekintéséhez.

Ha mindent rendben találnak, június elején kezdődhet a 12-15 éves gyerekek oltása, ha lesz elegendő vakcina. A következő tanévre való tekintettel ez igen fontos lépés lenne a járvány elleni harcban.

Egyelőre csak a Pfizerrel oltanak 18 év alattiakat, Magyarország az amerikai-német vakcinából mintegy 11 millió adagot kötött le, amiből a koronavírusos tájékoztató oldal adatai szerint több mint 2,5 millió érkezett meg.

A szakértők szerint elkerülhetetlen a negyedik hullám és ősszel érkezik

Jakab Ferenc abban bízik, hogy ha jönnek új mutánsok, akkor 60-70 százalékos védettséget talán nyújtanak a jelenlegi oltások.

Az ATV-nek ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a vakcinakészítők a variánsok megjelenéséhez tudják igazítani az oltóanyagot, és emiatt nem kell aggódni.

Aláhúzta: még mindig mi futunk a vírus után, és nem a vírus utánunk.

Oroszi Beatrix szerint Magyarország kifejezetten jól állt a harmadik hullám előtt, megkezdődött az oltási kampány, egy új variáns mégis tudott harmadik hullámot csinálni, és ebből az epidemiológus szerint tanulnunk kell. Jakab Ferenc ehhez hozzátette, hogy ezért lenne fontos a globális oltási stratégia.

Azok lesznek a világban a gócpontok, ahol kevés az oltás – fogalmazott.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.