CímlapsztorikTudomány

Jégből jöhetnek az új járványok? A Covid csak valaminek az előfutára volt

A klímaváltozás miatt olvad a permafroszt, és tény, hogy egyes mikrobák akár évmilliókig tartó metabiotikus állapotból is képesek „életre kelni”.

Ezek között számos ősi , halálos vírus is van…

Elképzelhető, hogy a globális felmelegedés hatására eddig ismeretlen ősi, potenciális veszélyt jelentő kórokozók bukkannak elő az örök fagy birodalmából?

Hirdetés

Gleccserekből, a permafrosztból, több tízezer éve fagyott élőlényekből, és itt ne feltétlenül csak állatokra gondoljunk.

Egyértelmű válasz nincs – érthető módon, hiszen mindeddig nem kellett ilyesmivel szembesülnünk –, ám elméletben a dolog lehetséges.

Egyes kórokozók akár évmilliókig tartó metabiotikus állapotból is képesek lehetnek „életre kelni”.

Több mint 100 ezer éves „időkapszuláról” beszélünk Amerika, Európa és Ázsia északi régióiban, illetve a Himalája gleccserein.

Ezek pedig ősi kórokozók egyfajta jégkoporsójaként is szogált.

EDDIG… Mert a felolvadás elhozhatja ezek felszínre keürlését és újra-aktiválódását.

Balti borostyánokban megőrződött ízeltlábúakban találtak egyes baktériumokat, amelyek 30–40 millió évnyi bezártság után a laboratóriumban olyannyira »életre keltek«, hogy még szaporodni is képesek voltak

Egyes kutatási eredmények még félelmetesebb megállapításra jutottak: kősókristályokban még ősibb baktériumok lehetnek metabiotikus állapotban, és ez esetben már 100 millió évekről van szó.

A 2016-os, ijesztően meleg évben lépfenejárvány tört ki a rénszarvasok között Szibériában. Emberek is megbetegedtek, egy gyerek meghalt, a világon pedig pánikhullám söpört végig a feltételezés hatására, miszerint a baktérium az olvadó permafrosztból „szabadult” ki.

Hirdetés

Később kiderült, hogy nem erről volt szó, ám az eset szemléletesen érzékelteti a kockázatot.

Az ember iszonyatos tempóban pusztítja a természetet, minden élőhelyre benyomul, képletesen fogalmazva olyan területeken veti meg a lábát, ahol korábban nem járt.

A túlnépesedés és a globális szegénység pedig oda vezet, hogy sorra robbanhatnak majd ki újabb világjárványok.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.