Jó borban az orvosság? Nagyapáink legrégebbi természetes antibiotikuma – ezrét érdemes fogyasztani
Kellemes, megnyugtatja az idegeket, remek antioxidáns, és még ezerféle pozitív hatása van a szervezetre. Elmondjuk, miért érdemes fogyasztani az orvosok és kutatók szerint.
Régóta ismert gyógyír
A bor talán a valaha volt egyik legjótékonyabb hatású folyadék, amit ismer a történelem. A borról ugyanis már számos ősi, ókori írás is említést tesz.
Régóta ismerik tehát gyógyító tulajdonságait.
Manapság is gyakran hallani orvosi javaslatként bizonyos állapotok, betegségek esetén, hogy érdemes bort innia a betegnek, nem véletlenül.
Amellett hogy finom, jelentősen növeli a vörösvérsejt képződését, emellett segít a tüdőgyulladás enyhítésében, a nyílt sebekre, és a kígyómarásra is kiváló hatással van, ezt már Hippokratész is igazolta.
A francia matrózok napi 3 liter bort kaptak profilaktikus célból az emésztőrendszeri betegségek megelőzésére.
A spanyol flották matrózok számára szánt borkészlete túlszárnyalta a vízkészleteket, terápiás használtuk miatt.
Számos pozitív egészségügyi hatással bír
A bor rengeteg antioxidánst tartalmaz, így gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakra.
Az erek beszűkülésének megelőzésével pedig jelentősen csökkenti a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Immunerősítő, ugyanis a borban található temérdek ásványi anyag, kálium, kalcium, cink, magnézium, vas, B- és C-vitamin mindegyike segít a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, energiaszintjének megőrzésében.
A fehérborok savtartalma általában magasabb, mint vörös társaiké: savhiányos betegségekre ezért 1-2 pohár száraz fehérbor kifejezetten jó megoldás lehet. Serkenti a gyomorsav elválasztást, jó hatással van az emésztésre.
Mértékkel fogyasztva segíti az agyi funkciók működését, valamint bizonyítottan hatással van az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésére.
A borban található szőlő- és gyümölcscukor mindemellett energiát szolgáltat a megfelelő működéshez, gondolkodáshoz.
Gyorsítja az anyagcsere folyamatokat, meghozza az étvágyat, ezáltal segítve a salakanyagok távozását a szervezetünkből.
A bor értágító hatása különösen hasznos lehet kínzó fejfájás esetén. A vérkeringés stabilizálásával, az erek kitágulásával a fejfájás könnyedén elmulasztható.
A megfelelő mennyiségű borfogyasztás a látásunkat is segítheti.
Egy friss kutatás szerint a rendszeres borfogyasztók hajlama a szürkehályogra sokkal kisebb, mint a bort nem fogyasztó társaiké.
A borban található milliónyi antioxidáns bizonyítottan segít a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
A szőlőhéjban található antioxidáns ugyanis megakadályozza azon proteinek kialakulását a szervezetben, amelyek a rákos sejtek képződését segítik.
Egy pohár bor rengeteg betegségtől megóv, a rák ellen is véd
A bor egyes megfigyelések szerint nem csak a fent leírtakban tud segíteni,d e remek rákmegelőző hatása is van.
Sőt, egy friss kutatás, melyet a Coloradói Állami Egyetemen végeztek el azt mutatja, hogy a bor képes megölni a rákot, legalábbis bélrákos eseteknél figyelték meg, hogy a tumorsejtek egyfajta önpusztítása képes “átprogramozni.”
Nem véletlen mondjáék egyre többen, hogy a természetben rejlik a legtöbb betegség “megoldása” is.