CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Kannabisz: csodaszer vagy átverés a rák ellenszere? Dr. Horváth József megszólal

A kannabisszal, és a belőle kinyerhető, állítólag erősen rákellenes hatással b író CBD oldajjal kapcsolatban rengeteg különféle információ és szóbeszéd, valamint hiedelem kering.

Dr. Hovárh József magyar molekuláris geneitkus a kannabisszal való orvosi gyógyítás hazai úttörője tett tisztába néhány dolgot.

Hirdetés

Beszélt többek között arról, hogy a kannabisz valóban lehet-e a rák ellenszere.

Mint mondja, tisztában van vele, hogy az alternatív terápiák orvosi szemmel gyakran tűnnek kuruzslásnak, hiszen ma már rengeteg gyógyulást ígérő csodaszer van, a legtöbbjük viszont csak átverésre és haszonszerzésre épül.

Megítélésüket az is nehezíti – ez az oka az orvostársadalom szkeptikusságának is –, hogy mivel alternatív terápiákról van szó, a legtöbb esetben nagyon kevés klinikai adatot, kutatási eredményt találni róluk.

Ezzel szemben a betegek életminőségének javítására és szenvedéseik csökkentésére szolgáló CBD/CBG-ről számos kutatási anyag érhető el.

Megfelelő szakmai hozzáértéssel és helyes alkalmazással pedig csodás dolgokat eredményezhet – állítja a rákkutató, aki szerint ahhoz, hogy a készítmények hatását megértsük, szervezetünk működése kapcsán is meg kell értenünk néhány dolgot.

A cannabisnövényben több mint százharminc aktív molekula található, ezekből csak alig néhányat ismerünk jól vagy jobban.

Ezek az endokannabinoidok az EKR receptorain keresztül fejtik ki hatásaikat.

Az eddig publikált kutatások során már több ízben bizonyították, hogy ha a szervezet által megtermelt mennyiségen felül kívülről is fitokannabinoidokat (elsősorban THC, CBD, CBG, CBN, CBC – az ismertebbek a teljesség igénye nélkül) juttatunk be, azzal

számos pozitív élettani hatást, nem utolsósorban a daganat által kiváltott tünetek és mellékhatások csökkentését, vagy azok teljes megszüntetését is elérhetjük.

Hirdetés

A CBD/CBG-tartalmú kivonatoknak tehát fájdalomcsillapító, szorongáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, hányáscsillapító, idegvédő, görcsoldó és étvágyfokozó hatása is van.

Fontos hangsúlyozni, hogy a cannabisnövényben található molekulák közül egyedül az említett THC bír pszichoaktív, tehát tudatmódosító hatással

– mutat rá.

Immár bizonyított tény az is – hangsúlyozza –, hogy a fitokannabinoidok antitumorhatással rendelkeznek, tehát képesek a daganatos sejtek osztódási, jelátviteli folyamatait szabályozni vagy éppen meggátolni, ezzel a daganat – legyen az emlődaganat, hasnyálmirigy-daganat, tüdődaganat, agydaganat, gyomor- és bélrendszeri daganat, prosztatarák, vérrák, bőrrák, leu­kémia és myeloma – sejt pusztulását elérni.

Az első ilyen tudományos publikáció az 1970-es évekből származik, azóta számos, 2015-ig csaknem 21 ezer darab tudományos publikáció jelent meg,

amely a cannabisnövényből származó molekulák élettani hatásait vizsgálja – nem csak daganatok kapcsán, hiszen a különböző fitokannabinoidokat egyéb betegségek kapcsán is alkalmazzák széles körben, mint például az epilepszia, az ADHD és az autiz­mus, a Parkinson- és az Alzheimer-kór, az autoimmun- és a gyulladásos eredetű megbetegedések esetében, és a listát hosszasan lehetne folytatni.

Horváth József szerint fontos jelezni azt is, hogy ezek a készítmények nem csodaszerek, így nem mindig, nem minden esetben és stádiumban, valamint nem mindenkinél tudnak segíteni.

A fitokannabinoidok szervezetre gyakorolt élettani hatásait látva ugyanakkor nem szabadna elzárkózni az alternatív terápiák alkalmazásától az onkológiában.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.