CímlapsztorikEgészségünk

Jön a CUTseq: a rák leghalálosabb ellenfele, még az agresszív daganatok ellen is hatásos lehet

A svéd Karolinska Institute kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, ami véget vethet a későn diagnosztizált, agresszív tumorok okozta haláleseteknek.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egy olyan megoldásról számol be, ami az úgynevezett erősen heterogén daganatokat ismeri fel könnyebben.

Ez pedig a rák egyik legnagyobb fegyvere a szervezünk ellen.

Hirdetés

Gyakorlatilag némileg leegyszerűsítve ugyanis kijelenthető, hogy a rák elsődleges tumora viszonylag könnyen elpusztítható a mai modern orvosi kezelésekkel.

A gond mindig akkor adódik, amikor áttétet ad az elsődleges daganat.

Ez ugyanis heterogén áttéteket szül, azaz a tucatszámra kialakuló daganatgócok más és más genetikai kóddal rendelkeznek, így ha van egy kezelés, ami az egyiket pusztítja, az a másikat már nem, és fordítva.

És mint tudjuk, gyakran már áttétes stádiumban kerülnek a betegek a kórházba, vagy nagyon hamar ad áttétet egy adott tumorfajta.

Svéd kutatók fordíthatnak ezen a helyzeten, és leszámolhatnak a rákkal.

Az erősen heterogén tumorokban több génkópiaszám változás, azaz CNA található meg, ezért nehezebb is őket végleg kiirtani, ráadásul gyorsabban növekednek, és gyakrabban térnek vissza, még az erősebb kezelések után is.

A svéd kutatók most megalkották a CUTseq-et, ami képes a tumor különböző területeiből vett minták alapján megállapítani a különböző CNA-kat, azaz kópiaszámokat, ezzel hatékonyan és gyorsan feltérképezi, hogy milyen kezelés a leghatásosabb a daganat ellen.

A kutatók szerint a multirégiós tumorszekvenálás a következő években nagy fejlődésen megy majd keresztül, így könnyebb lesz majd felismerni azokat a tumorokat, amelyek erősen heterogének, és agresszívebb kezelést igényelnek.

A CUTseq több mintával tud dolgozni, amelyeket a tumor különböző részeiből vettek ki, és már nagyon apró szövetmintával is megelégszik.

Hirdetés

Egyetlen szekvenálási folyamattal meg lehet állapítani a tumor saját molekuláris vonalkódját, ezzel pedig megállapítani a megfelelő kezelést.

A CUTseq nem lesz csodaszer.

Sem a rák ellenszere, de nagyon közel lökheti az egészségügyet ahhoz, hogy komoly és használható arzenálunk legyen a rákkal szemben.

Ezzel pedig évente milliók életét lehetne megmenteni, akik amúgy a ráknak esnének áldozatul áttéteik, heterogén tumorjaik miatt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!