CímlapsztorikÉrdekes világ

Jön a menstruációs szabadság: bevezethetik a heti három napot!

Minden nőnek járni fog!

Havonta három nap járhatna a nőknek, ha elfogadják a reformot, ezzel Spanyolország lenne az első nyugati állam, ahol rendelkezésre állna a menstruációs szabadság.

Spanyolországban azt tervezik, hogy havonta három nap szabadságot biztosítanak a nőknek, ha komoly menstruációs fájdalmaik vannak.

Hirdetés

Menstruációs szabadságot jelenleg Zambiában, Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában vehetnek ki a nők, vagyis Spanyolország lenne az első nyugati állam, ahol ez elérhető lenne.

A menstruáló nők körülbelül harmada komoly fájdalomtól szenved, hasi görcsökkel, fejfájással, hasmenéssel, lázzal küzd ilyenkor

– indokolta a reform szükségességét a spanyol nőgyógyászok és szülészek társasága.

Ha valaki hasonló tünetetekkel lesz beteg, jár neki a betegszabadság, hasonló a helyzet a menstruációval is, meg kell engedni, hogy a nők ebben a fájdalmas időszakban otthon maradhassanak

– mondta az egyenlőségért felelős spanyol miniszter, Angela Rodriguez.

A törvénytervezetről jövő héten szavazhat a spanyol kormány.

A menstruációs szabadság mellett szerepel a tervezetben az is, hogy az iskoláknak tisztasági betéteket kell biztosítaniuk a lányoknak, akiknek szükségük van ezekre, a tamponok és betétek áfája megszűnik a boltokban, és nem lesz szükség szülői engedélyre a 16-17 évesek terhességmegszakítása esetén.

Mit gondoltok?

Idehaza is be kellene vezetni?

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.