Tudomány

Jön az, ami a dínókat is kipusztította: másfél km bolygógyilkos, Földet keresztező aszteroida

A NASA el akarja kerülni a világméretű pánikot, nagyon képlékeny minden, és nehéz megnyugtató dolgot mondani.

Ez irthatta ki a dinoszauruszokat is, most pedig az embert

Ha az aszteroida becsapódna, az olyan tömegkihalási eseményt okozna, amilyen évmilliók óta nem fordult elő a Földön – állítják a tudósok és csillagászok.

Ráadásul azért aggasztó a most felfedezett aszteroida, mert hihetetlenül nagyméretű, az összetétele pedig még nem teljesen ismert.

Hirdetés

Másfél, vagy majdnem két kilométeres tömör testről van szó, ami az előzetes számítások alapján ténylegesen keresztezi a Föld pályáját.

Az égitestet a chilei Víctor M. Blanco Távcsővel találták meg, és a 2022 AP7 nevet kapta. Scott S. Sheppard, a Washingtoni Carnegie Tudományos Intézet csillagásza szerint ez a legnagyobb potenciálisan veszélyes kisbolygó, amelyet az elmúlt 8 évben felfedeztek.

Mivel bolgyónk a Nap másik oldalán lesz, amikor a 2022 AP7 keresztezi a pályáját jelenleg nincs rá esély, hogy eltalálja a Földet.

Kiemelte ugyanakkor, hogy ezzel nem hárul el végleg a veszély, hiszen az égitest vissza fog térni a jövőben, és közelebb kerül majd bolygónkhoz, mint most.

A NASA készül a világ megmentésére?

Számtalan a közelmúltban tett lépése a NASA-nak azt mutatja, hogy már egy ideje készülnek egy becsapódási eseményre.

Ott van például a nemrég sikerrel végrehajtott DART misszió, aminek a keretében egy szondát vezettek egy aszteroidába, hogy megnézzék: lehetséges-e így eltéríteni egy objektumot az űrben.

A tapasztalatokat pedig felhasználhatják a Föld mentőakciójában, ha valóban úgy hozza a sors, hogy ez, vagy egy másik aszteroida valóban veszélyt fog jelenteni a Földre a közeli vagy távoli jövőben.

Mit gondoltok?

A NASA többet tudhat, mint amit elárul?

Hirdetés

Vagy csak a túlzott óvatosság vezérli őket?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.