CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világTudomány

Kannabiszolajjal gyógyult ki a tudőrákból: az orvosi csoda bejárta az egész világot

Kezelőorvosainak tudta nélkül, nem hagyományos és nem engedélyezett kezelésként naponta 2-3-szor kannabiszolajat használt szájon át, és azt tapasztalta, hogy rákos daganatának mérete 2,5 év alatt 41 mm-ről 10 mm-re csökkent.

A tüdőrák hagyományos kezelési módjai a műtét, kemo- és sugárterápia, immunterápia és a célzott rákgyógyszerek. Ezeket a kezeléseket azonban a betegek sokszor rosszul tűrik.

A BMJ Case Reports szaklapban közölt cikk szerint az orvosok egy olyan beteget kezeltek, aki elutasította a tüdőrák hagyományos kezelését: ezt a pacienst „megfigyelő és várakozó” felügyelet alá helyezték.

Hirdetés

A beteg ezután egy olyan kezelést választott, mely a jelek szerint pozitív hatással volt a betegségére.

Kezelőorvosainak tudta nélkül, nem hagyományos és nem engedélyezett kezelésként naponta 2-3-szor kannabiszolajat használt szájon át, és azt tapasztalta, hogy rákos daganatának mérete 2,5 év alatt 41 mm-ről 10 mm-re csökkent.

E megfigyelés alapján arra a következtetére jutottak, hogy a kannabiszolaj esetleg alkalmas lehet a tüdőrák kezelésére.

Az ősidők óta gyógynövényként használt kannabisz vagy cannabis sativa egy lágyszárú, virágos növény. 1842-ben vezették be a modern orvoslásba fájdalomcsillapító, nyugtató, gyulladásgátló és görcsoldó hatása miatt.

A kannabisz növényből származó hatóanyagok a kannabinoidoknak nevezett vegyületek. Ezek fogyasztása közvetlenül megváltoztathatja a mentális állapotot, ez pedig közvetve fizikai változásokhoz vezethet.

A cikk szerzői leírják egy 80-as éveiben járó nő esetét, akinek diagnózisa nem-kissejtes tüdődaganat volt. Emellett enyhe krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), krónikus izületi gyulladásban és magas vérnyomásban szenvedett, ezekre különböző gyógyszereket szedett.

A nő dohányzott, hetente körülbelül egy doboz (évente 68 doboz) cigarettát szívott el. Tumora a diagnózis időpontjában 41 mm-es volt, helyi vagy távolabbi terjedésre utaló jelek nélkül, ami azt jelenti, hogy alkalmas lett volna hagyományos műtéti, kemoterápiás vagy sugárterápiás kezelésre.

A paciens azonban elutsította ezeket a kezeléseket, ezért „megfigyelő és várakozó” felügyelet alá helyezték, melynek részeként 3-6 havonta rendszeres CT vizsgáltokat végeztek.

A CT vizsgálatok azt mutatták, hogy a tumor fokozatosan összehúzódik, mérete 2018 júniustól 2021 februárig 41 mm-ről 10 mm-re csökkent, ami azt jelenti, hogy maximális átmérője összesen 76%-kal, havonta átlagosan 2,4%-kal csökkent, mondják a szerzők.

Hirdetés

Mikor 2019-ben kapcsolatba léptek a pacienssel, hogy megbeszéljék betegségének előrehaladását, elárulta, hogy 2018 augusztusa, vagyis nem sokkal eredeti diagnózisának felállítása óta a tüdőrák alternatív öngyógyító kezeléseként kannabiszolajat szed.

Ezt egy rokonának tanácsára kezdte el, miután látta, hogy férje mennyit szenved a sugárkezelés mellékhatásaitól. Azt mondta, hogy általában naponta háromszor, vagy néha kétszer 0,5 ml olajat szed.

A beszállító közlése szerint a kannabiszolaj fő hatóanyagai: 19,5% THC, körülbelül 20% CBD és körülbelül 24% tetrahidrokannabinolsav (THCA).

Ugyancsak a szállító tanácsolta, hogy az kannabiszolaj szedésekor kerülni kell a forró ételeket és italokat, mert különben előfordulhat, hogy a paciens befoyásolva (high) érzi magát.

A nő azt mondta, hogy csökkent az étvágya, mióta az kannabiszolajat szedi, de más egyértelmű mellékhatást nem észlelt.

Előírt gyógyszereiben, étrendjében és életmódjában más változás nem történt. És végig folytatta a dohányzást.

A szerzők figyelmeztetnek, hogy ez csak egyetlen esettanulmány, és ezen kívül csak egy másik hasonló esetről számoltak be.

És az sem világos, hogy a kannabiszolaj melyik hatóanyaga volt hatásos.

„Nem tudjuk bizonyítani a beteg által szedett kannabiszolaj pontos összetételét, és nem tudunk információt szolgáltatni arról, hogy mely összetevő(k) járulhat(nak) hozzá a dagant észlelt összehúzódásához”

– mondják a cikk szerzői.

Forrás: orvosikannabisz.com

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.