Kapcsolat a vastagbélrák és a kávéfogyasztás között: a tudósok ledöbbentek
Egy új tanulmány nagyon durva eredményeket és összefüggéseket tárt fel. Ezentúl máshogy fogsz nézni a kávézásra!
Döbbenetes kapcsolatra derülhetett fény
A kutatók 8500 Izraelben élő ember kávéfogyasztási szokásait vizsgálták tanulmányukban.
A résztvevők közül nagyjából ötezren küzdöttek vastagbéltumorral, 3500 embernél nem diagnosztizáltak rákot.
A tanulmány és a vizsgálatok egyértelmű következtetése volt, hogy a vastagbélrák és a kávéfogyasztás között kapcsolat mutatható ki.
Ráadásul a kávé “javára.
A résztvevők átlagosan kevesebb mint két csésze kávét ittak naponta.
Az eredmények azt mutatták, hogy a vastagbélrák előfordulási esélye nagyjából 30 százalékkal alacsonyabbnak mutatkozott a kávéfogyasztóknál, mint a nem kávézóknál.
Messzemenő hatásai lehetnek a rendszeres kávézásnak a rákkal kapcsolatban
A tanulmányt készítő kutatók egyike, Stephanie Stenzel, a Dél-Kaliforniai Egyetem Norris Átfogó Rákkutatási Központjának munkatársa elmondta:
Egyelőre túl korai lenne a vastagbélrák-kockázat csökkentésére alkalmas módszerként javasolni a kávéfogyasztást, de a bizonyítékok mindenképpen ebbe az irányba mutatnak.
Az erednények alapján a 2-2,5 csészével fogyasztóknál 44 százalékkal, míg a 2,5 csészényi kávénál többet ivóknál 59 százalékkal volt alacsonyabb a kolorektális rák kialakulásának kockázata.
A tudósok rájöhettek arra is, hogy miért is van pontosan a kávézásnak erős rákellenes hatása.
A kutatók feltételezése szerint a kávéfogyasztás azáltal csökkentheti a kolorektális rák kockázatát, hogy felgyorsítja az anyagok áthaladását a vastagbélen.
Ez azt jelenti, hogy a szövet kevesebb ideig van kitéve a potenciálisan rákkeltő anyagoknak.
Napi 4 vagy több csésze rákellenes hatású lehet
Napi 4 vagy több csésze kávé pedig valósággal csodát tehet a szervezettel, ha az illető nem küzd komolyabb vérnyomás problémákkal.
A brit University of Southampton munkatársai szerint napi 3-4 kávé biztosítja a legjobb hatást.
Ez az adag 15 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és 17 százalékkal a korai halálozásét.
Mindemellett bizonyított rákmegelőző hatása is van.
Ezek után minden bizonnyal sokan teljesen másként fogunk nézni a reggeli, napközbeni kávézásra.