CímlapsztorikEgészségünkTudomány

KÉTSZERESÉRE nőhet a rákos betegek száma: vesztésre állunk a kórral szemben- a tudósok megkongatták a vészharangot

Szerintük nagyon nagy a baj és tennünk kell valamit, különben lassan minden 2. ember rákban fog meghalni…

Majdnem a kétszeresére nőhet a rákos esetek száma a világon húsz év alatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nemzetközi rákkutatási szervezete (IARC) friss jelentése alapján. Az IARC ötévente készíti el világjelentését

– írja az MTI.

Hirdetés

2018-ban a világon 18,1 millió embernél állapítottak meg rákot, közülük 9,6 millióan haltak meg. 2040-ben várhatóan mintegy 29-37 millió embernél alakul ki rosszindulatú daganat – állapította meg a szervezet jelentése, melyet kedden, a rákellenes küzdelem világnapján tettek közzé.

Az esetszám emelkedésének oka a világ népességének növekedése és idősödése, ám életmódbeli tényezők is hozzájárulnak – mondta el a dpa hírügynökségnek Michael Baumann, a német rákkutatási központ (DKFZ) vezetője, aki szintén hasonló emelkedésre számít.

A kutató arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy tegyék egészségesebbé az életmódjukat.

„A tudomány jelen állása szerint ha az ember mindent elkövet: kerüli az elhízást, rendszeresen mozog, egyáltalán nem vagy csak kevés alkoholt fogyaszt, egészséges ételeket eszik, a rák ellen ajánlott minden oltást beadat és minden ajánlott óvintézkedést megtesz, úgy a rákos esetek 40 százaléka megelőzhető” – magyarázta Baumann

A világjelentés szerint a ráktúlélés jóléti kérdés.

A szegényebb országok betegei, valamint a gazdag országok szegényebb rétegeihez tartozó betegek kevesebb eséllyel gyógyulnak meg a tumorból.

A magas jövedelmű országokban 20 százalékkal csökkent a rákos halálozás esélye 2000 és 2015 között, az alacsony jövedelmű országokban csupán 5 százalékkal.

Egyúttal látványosan megfigyelhető, hogy a fejlettnek mondott országokban ahol rengeteg a feldolgozott étel, ott a rákbetegek aránya is nagymértékben megugrott az utóbbi évtizedekben.

Ez pedig aligha véletlen:

Hirdetés

Elég csak feldolgozott húsokra gondolni, melyekről azt állítja ma az Egészségügyi Világszervezet – WHO is, hogy 50 gramm napi mennyiség felett erősen rákkeltőek lehetnek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.