CímlapsztorikEgészségünk

“Kikezdi a beleket a zacskós leves” – 4 gyilkos összetevő, ami mindben benne van!

Ezért óvakodj tőlük: egyre több táplálkozás szakértő szólal fel a betiltásuk mellett! Egyesek szerint durvább “roncsolást” végez hosszú távon, mint a cigi…

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy ezek a termékek nem éppen a fittség és egészség mintaképeiként élnek az emberekben, jogosan.

Hisz gondoljunk csak bele: a semmiből csinálnak valamit. Porból levest. Ezek a porok különféle ízfokozók, stabilizátorok és nátrium-glutamát.

Hirdetés

Ez utóbbiról rengeteg kutatás van már, melyek bizonyították az egészségre gyakorolt káros hatását.

A nátrium-glutamát – más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621 – a glutaminsav nátriummal alkotott sója.

Hiszed vagy sem, ez nem csak a zacskós levesekben van benne, hanem rengeteg más termékben is, ezért nagyon nehéz “elbújni” előle.

Egy zacskós leves főbb összetevői:

Törmelékek

Talán ezt ismerik a legtöbben, ez a legtermészetesebb anyag benne. Szárított gombák, például egy gombakrémleves kapcsán, de csakis egy ujjhegynyi, nagyobbat nem fogsz találni.

A különféle krémleveseknél egyébként gyakori az, hogy ízfokozókkal és aromákkal érik el az ízélményt.

Növényi olaj

A növényi olaj a fő összetevő, ebből van benne a legtöbb, és ez felel azért, hogy krémes legyen a leves. Ebből is gyakran nagyon egészségtelen mennyiség van jelen a zacskóban.

Nátrium-glutamát

Tiszta állapotban fehér, kristályos port alkot, vízben vagy nyálban igen gyorsan oldódik, nátrium kationra és glutamát anionra válik szét. Rengeteg hústermékben fordul elő egyébként, de különféle fűszer-keverékekben is megvan.

Ízfokozó

Az ízfokozók sem voltak sohasem természetesnek számító adalékok, sem ezelőtt, sem napjainkban. Az ízfokozók, mint nevük is utal rá, olyan anyagok, amelyek már kis mennyiségben is képesek más ízeket kiemelni. Számos anyag alkalmas erre, a nátrium-glutamát is egy ilyen anyag.

Hirdetés

De mi a helyzet a glutamáttal, és miért ennyire félelmetes?

Először is, az élelmiszer próbálja elbagatellizálni, de komoly negatív hatása van az egészségre. 12 hetesnél fiatalabb csecsemőknek nem ajánlják.

Borzalmas tüneteket okozhat

Tünetek és mellékhatások, amiket okozhat nagyobb mennyiségű tacskós leves vagy ebben lévő nátrium-glutamát elfogyasztása:

Az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást jelenthetnek, valamint némely forrás az egyik legveszélyesebb adalékanyagként említi.

Senki sem állítja, hogy akkor holnaptól ne egyél ilyet.

Arra azonban fel szeretnénk hívnia  figyelmed, hogy nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, és az is biztos, hogy nem a hosszú élet szuperelixírjei ezek az instant levesek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!